GREVERUD SKOLE 100 ÅR

SE STOR BILDESERIE: Bla gjennom bildene for å få en smakebit av arrangementet fra torsdag 10. juni. Alle foto: Yana Stubberudlien

Feiret med å reise 100 år tilbake i tid

Både barna og lærerne ved Greverud skole kom på skolen med tidsriktige klær og skapte en flott atmosfære for arrangementet. Gjett hva barna likte aller best!

Publisert Sist oppdatert

Greverud skole, som er en barneskole med cirka 580 elever og 70 ansatte, fyller 100 år i år. Siden jul har de jobbet med å forberede seg til den store jubileumsdagen.

– Vi har hatt en jubileumskomité, bestående av lærere på forskjellige trinn. Lærerne har vært utrolig kreative og samarbeidet godt. Det har vært en prosess vi har drevet med parallelt med alt annet, sier Tonje Angell ved Greverud skole.

Trykk på denne lenken for å se videoen fra arrangementet.

Du kan også se en stor bildeserie ved å klikke på pilen øverst til høyre på hovedbildet i saken.

HAR MALT BILDET AV SKOLEN: På bildet kan du se Tonje Angell og lærer Lise Larsen sammen med tolvåringene Lycke Kolbræk Hivand, Mie Helen Antonsen, Erle Tvedt Skjeggedal og Alma Boge Tvete fra 6B. Alle elevene i 6B hadde malt hver sin bit av bildet før alle bitene ble satt sammen i det du ser på bildet.

Skoledag for 100 år tilbake

I går reiste skolen tilbake i tid, til 1921. Både elever og lærere gjorde et godt forsøk på å kle seg tidsriktig. Dette skapte et stort engasjement og glede hos både store og små.

Du kunne se mange av guttene med bukseseler, sixpence, skjorte og kortbukser, og noen kom med vannkjemmet hår. Flere av jentene flettet hår med sløyfer eller pyntet seg med skaut. Mange hadde på seg kjoler eller skjørt med hvit bluse, knestrømper og lave sko. Dette har definitivt skapt en fin ramme og en helt spesiell atmosfære for hele arrangementet.

– Jeg ble så rørt da jeg så elevene gående i finstasen, med bukseseler og kneskjørt, sier konstituert rektor Katinka Bøhmer Sjøberg (41), som begynner i fast stilling som rektor fra august.

Levde seg inn i rollen

Torsdag var det mange aktiviteter og timer anno 1921, og både friminuttene og aktivitetene var ganske annerledes fra det som elevene har i dag.

Det var blant annet fokus på linjegymnastikk, oppstilling, løkkeskrift, kristendom, sløyd og brodering.

Enkelte lærere, blant annet Gunvor Marie Frislid, som underviser på 3. trinn, levde seg skikkelig inn i rollen som en streng frøken fra 1921. Hun sørget for en annerledes og spennende skoledag for elevene, og foret dem med mye kunnskap om gamle dager.

FLOTT FORMIDLING: Gunvor Marie Frislid sørget for en flott undervisning for 3B torsdag 10. juni.

Skammekrok og jenterollen

Skammekrok, som var et virkemiddel og en avstraffelsesmetode i barneoppdragelsen i gamle dager, var noe av det morsomste elevene har opplevd, virket det som.

– Det var gøy å være i skammekroken, svarer Lilla Clara Louise Petros-Schullström (9) raskt og støtte fra mange.

– Har dere savnet iPadene og mobiltelefonene?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det var kjempegøy å reise tilbake i tid og være uten alt det digitale. Jeg skulle ønske vi kunne gjøre det oftere, sier Sigrid Moltubakk Kempton (9).

Til tross for at barna storkoste seg på denne reisen, kunne de allikevel si noe de likte best med dagens skolehverdag.

– Det er bra at barn kan bestemme litt mer nå, sier Agnes Deakin Berggrav (9).

Forskjellene mellom gutter og jenter som var i gamle dager, falt ikke i smak.

– Det var også dumt at jentene ikke kunne klatre i trærne og gjøre de tingene guttene fikk lov til. Det var ganske urettferdig, sukket Sigrid Moltubakk Kempton (9).

Militær drill av disiplin

Da Oppegård Avis besøkte skolen torsdag morgen, kunne vi også se en ren jenteklasse som drev med linjegymnastikk i skolegården.

– Høyre, venstre, høyre, venstre, hold! beordret kontaktlærer Silje Hoel Nikolic (38) til jentene på 2. trinn.

De småjentene fulgte godt med, og var ivrige og råflinke til å gjennomføre alle øvelsene.

– Det var helt vanlig med linjegymnastikk på skolen i gamle dager, men gymnastikk på skolen var da en slags militær drill av disiplin hvor målet var å fostre opp en generasjon som kunne forsvare landet vårt, sier Hoel Nikolic.

– Barna synes det er gøy med få, korte og tydelige kommandoer, og så er det alltid gøy med noe annerledes aktivitet, legger hun til.

STARTET DAGEN MED LINJEGYMNASTIKK: – Høyre, venstre, høyre, venstre, hold! beordret lærer Silje Hoel Nikolic (38) til jentene på 2. trinn.

Gammeldagse leker

Mange gammeldagse leker ble tatt i bruk denne dagen, blant annet slå-på-ring, kaste-på-stikka og bro-bro-brille.

– Det var kjempegøy med en annerledes skoledag, sier Lycke Kolbræk Hivand (12).

BRO, BRO BRILLE: Både store og små storkoste seg med gammeldagse leker i skolegården.
SLÅ PÅ RING: Klasse 5B storkoste seg med gammeldagse leker.

Bursdagsfeiring i dag

Selve bursdagsfeiringen skjer i dag, fredag 11. juni. Det blir tale fra rektor, elevrådet skal presentere vinnerne av tegnekonkurransen, Alle elevene skal ha på seg skolens nye jubileumstrøye og de skal synge skolens nye skolesang som er lagd til jubileet.

Følg med på oavis.no og les en stor reportasje i neste utgave av Oppegård Avis.

HIPP, HIPP, HURRA: Greverud skole feirer 100 år i år.
Powered by Labrador CMS