HELSERISIKO: Det er nå påvist høye konsentrasjoner av giftproduserende cyanobakterier i Kolbotnvannet. Foto: Yana Stubberudlien

Fraråder bading i Kolbotnvannet

Nye vannprøver tatt ved broen til Storøya i Kolbotnvannet viser høye nivåer av cyanobakterier og algegift i Kolbotnvannet. – Verken to- eller firbeinte bade der, advarer kommunelegen.

Publisert

Høye temperaturer, men også kraftig solstråling fører til oppblomstring av planktonalger i mange innsjøer, inkludert Kolbotnvannet.

Vedvarende dårlig vannkvalitet og oppblomstring av cyanobakterier som ofte produserer en gift som er forbundet med en viss helserisiko, har gjort Kolbotnvannet uegnet til bading.

– På grunn av cyanobakteriene vil vi ikke anbefale noen å bade i Kolbotnvannet. Hunder bør heller ikke få svømme der, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Særlig leveren kan bli skadet

Kommuneoverlegen forklarer at når man bader, får man ofte uforvarende vann inn i øyne, munn, nese eller snute, og på denne måten kan giften komme inn i kroppen.

– Algegiften som nå er påvist kan i slike tilfeller gi skader på særlig leveren. Dette kan i sjeldne tilfeller gi alvorlig sykdom. Giften kan også skade arvematerialet i kroppens celler og på den måten kunne være med å bidra til kreftutvikling, sier Myhrvold.

Over internasjonal faregrense

I sommersesongen tar kommunen vannprøver av overflatevannet i Kolbotnvannet hver 14. dag for å måle innhold av cyanobakterier og giften de ofte produserer, som heter microcystin.

Kommunen tok en prøve av overflatevannet ved broen til Storøya den 18. mai. Det var relativt mye av giften microcystin i prøven: 16,0 µg/l.

Dette ligger over den internasjonale faregrensen for badevann, som er 10 µg/l. Grensen for drikkevann er 1 µg/l.

Powered by Labrador CMS