HÅPER PÅ STABILE VAKSINELEVERANSER: – Vi håper på at vaksineleveransene i ukene fremover blir stabile, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo. Foto: Nordre Follo kommune

Ustabile vaksineleveranser

Over 3.000 innbyggere får vaksine denne uken. Vaksineleveransen neste uke blir på kun 600 til 700 doser.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må ha stabile vaksineleveranser med flere tusen vaksinedoser hver eneste uke for å kunne følge FHIs nøkterne vaksineringsscenario, som sier at alle innbyggere over 18 år får første vaksinedose innen begynnelsen av juli, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo.

Per i dag har kun 3.026 innbyggere, tilsvarende 6,7 prosent av de totalt 45.182 innbyggerne over 18 år, blitt fullvaksinert.

Totalt 9.106 innbyggere, tilsvarende cirka 20,1 prosent av alle innbyggerne over 18 år, har fått første dose med vaksine.

NØKTERNT SCENARIO: Nøkternt scenario tar hensyn til hvor mange vaksiner og doser som blir tilgjengelig. Kilde: FHI (oppdatert 12. mars 2021)

Over 3.000 doser denne uken

SISTE STATUS: Per i dag har kun litt over 3.000 innbyggere (av de totalt 45.182 innbyggere over 18 år) blitt fullvaksinert. Totalt 9.106 innbyggere over 18 år har fått første dose. Kilde: Nordre Follo kommune (per 13. april 2021)

Oppegård Avis har tidligere skrevet at kommunen har fått rundt 333 hetteglass med vaksine denne uken. Ukens vaksineleveranse er på mellom 3.118 og 3.451 vaksinedoser, hvorav:

  • 53 hetteglass med Pfizer-vaksinen (mellom 318 til 371 enkeltdoser) som skal gis som dose én.
  • 280 hetteglass med Moderna-vaksinen (mellom 2.800 og 3.080 enkeltdoser) hvorav mesteparten av dosene skal brukes som dose én. Opprinnelig skulle kommunen få kun 160 hetteglass denne uken.

– Cirka 725 personer i risikogruppe 4B (18 til 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp) har fått tilbud om vaksinering hos fastlegen. Vi fortsetter med vaksinering av innbyggerne i prioriteringsgruppe 4A (65 til 74 år) på Ski Storsenter denne uken og regner med å bli ferdig med å vaksinere hele gruppen 4 innen torsdag neste uke, sier Biermann.

I tillegg til gruppe 4 skal cirka 220 ansatte innen gruppen prioritert helsepersonell få tilbud om vaksine denne uken.

– Vi har vaksinert mange av helsearbeiderne i kommunen og cirka 200 ansatte skulle få AstraZeneca-vaksine i mars, men da bruken av denne vaksinen ble stanset torsdag 11. mars, ble vaksineringen av prioritert helsepersonell utsatt, forklarer Biermann.

612 til 714 Pfizer-doser neste uke

Vaksineleveransen neste uke blir betydelig mindre enn denne uken, ifølge kommunen. Nordre Follo får kun 102 hetteglass med Pfizer-vaksinen, tilsvarende mellom 612 og 714 doser.

– Vi får ingen doser av Moderna-vaksine neste uke. Vi oppfatter at leveransen av denne vaksinen til Norge er ganske stabil og skjer annenhver uke, sier Biermann.

Allerede fra neste uke starter kommunen med vaksinering av pasienter i risikogruppe 5 (55 til 64 år med underliggende sykdommer/tilstander). Flere av disse får altså tilbud om første dose med Pfizer-vaksine neste uke. Vaksineringen vil foregå hos fastlegene.

Etter at gruppe 5 er vaksinert, får cirka 920 innbyggere i risikogruppe 6 (45 til 54 år med underliggende sykdommer/tilstander) tilbud om vaksine, etterfulgt av cirka 1.000 innbyggere i risikogruppe 7 ( 18 til 44 år med underliggende sykdommer/tilstander). Vaksinering av disse gruppene vil også foregå hos fastlegene, sier Biermann.

Uavklart for 520 AstraZeneca-vaksinerte

Når det gjelder risikogruppe 5, som består av cirka 2.000 innbyggere, vil cirka 1.500 av disse få Pfizer-vaksine, men situasjonen er fortsatt uavklart for cirka 520 av innbyggerne i gruppe 5 som for cirka fem uker siden fikk dose én av AstraZeneca-vaksine.

Den andre dosen av AstraZeneca-vaksine skal settes ni til tolv uker etter den første dosen, så kommunen har fortsatt god tid til å vaksinere de 520 med dose to, men siden bruken av denne vaksinen ble stanset i hele Norge torsdag 11. mars, avventer kommunen med klar beskjed fra FHI. Det er fortsatt uavklart om disse pasientene kan få Pfizer-vaksine som dose to.

De som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen skal ikke ha Pfizer-vaksine som dose to slik retningslinjene fra FHI er per i dag.

Retningslinjer i USA og Storbritannia slår fast at vaksiner fra to ulike produsenter ikke kan brukes om hverandre, men at man kan blande ulike vaksiner likevel hvis det er tomt for dose nummer to av samme vaksine som ble brukt først, eller hvis man ikke vet hvilken vaksine den første dosen var.

I den statlig finansierte studien som startet av britiske forskere torsdag 4. februar og skal vare i 13 måneder, skal deltakerne få en dose med vaksinen fra AstraZeneca, og senere en vaksine fra Pfizer, eller omvendt.

Vaksinerer 16-åringer i gruppe 4B

Med Pfizer- og Moderna-vaksinene settes dose to kun seks uker etter første dose.

Pfizer-vaksine er godkjent for personer fra 16 år, men foreløpig har kun 16-åringene i risikogruppe 4B som har fått tilbud om vaksinering i Nordre Follo.

Monica V. Biermann forklarer at Nordre Follo følger FHIs anbefalinger om vaksinering av denne aldersgruppen.

Skulle få Janssen-vaksine denne uken

Janssen-vaksinen (Johnson & Johnson), som krever bare én dose, har blitt godkjent i Norge og EU, men ingen av de norske kommunene har fått denne vaksinen ennå.

I FHIs vaksineplanen fra 12. mars et er lagt opp til at aldersgruppen 18 til 44 år skulle få Janssen-vaksinen. De første leveransene skulle komme allerede denne uken, men i dag har det blitt kjent at ukens leveranse til Norge har blitt utsatt.

Nå viser det seg også at USA vil sette Janssen-vaksinen på pause etter blodpropp-tilfellene hos seks at nesten syv millioner amerikanere som har fått denne vaksinen så langt. Alle personene som har fått blodpropp er kvinner mellom 18 og 48 år. En kvinne har omkommet, og en ligger innlagt på sykehuset i kritisk tilstand, skriver New York Times.

FHI vil ikke kommentere denne saken før på torsdag denne uken.

Har du registrert deg i Helseboka?

Ifølge kommunen er det fortsatt rundt 5.000 innbyggere over 18 år som ikke har registrert seg for vaksinering via kommunens nettside i Helseboka (følg lenken for registrering).

– Vi oppfordrer nå alle innbyggere over 18 år til å registrere seg for vaksinering der. De som ikke ønsker vaksine trenger ikke registrere seg, sier konstituert kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann.

Husk at du må logge deg inn med BankID ved registrering i Helseboka. Når du har registrert deg der og gitt beskjed om at du ønsker vaksine, får du en bekreftelse på SMS.

Visste du per i dag har 34.341 personer eller 76 prosent av Nordre Follos innbyggere over 18 år registrert seg for vaksinering i Helseboka? Det er over 6.000 flere siden forrige uke da Oppegård Avis skrev om dette sist.

Powered by Labrador CMS