HOPPER TIL NY DIMENSJON: For en måned siden debuterte Stian Gulli som barnebokforfatter. «Portalpilotene» handler om bestevennene Melvin og Adi som hopper fra dimensjon til dimensjon. Foto: Yana Stubberudlien

Hentet inspirasjon fra barndommen på Ødegården

Lydtekniker og skuespiller Stian Gulli fra Ødegården har nylig debutert som forfatter. Barneboken «Portalpilotene» er spekket med magiske hendelser som foregår i lokalmiljøet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var alltid fascinert av den gamle hoppbakken «Trulser'n» på Ødegården og hang ofte der da jeg var liten, og jeg har mange gode minner fra både Sofiemyr og Hellerasten skoler, så det er ikke rart at jeg har hentet mye inspirasjon fra min egen barndom, sier Stian Gulli (37).

37-åringen, som er født og oppvokst på Ødegården, er nå aktuell med barneboken «Portalpilotene».

DEN GAMLE BAKKEN: Slik så den gamle den hoppbakken «Trulser'n» ut i 1963 eller 1964. . Hoppbakken ble bygget på Ødegården i 1955 og var veldig populær i gamle dager, men ble revet i 2002. I 2016 ble den transformert til en akebakke. Foto: Willy Eriksen

Portal ved «Trulser'n»

Visste du at det finnes portaler i verden, og at dette som vi kaller verden ikke er den eneste verdenen i verden? Ikke det, nei? Det visste ikke hovedpersonene i boken heller, før de snublet over en portal under hoppkanten til den gamle hoppbakken i skogen bak blokken der de bor.

«Portalpilotene» handler altså om bestevennene Melvin og Adi. De er to spillglade barn som via en portal ved hoppbakken ender i en annen dimensjon. Du får enda mer lyst til å bli kjent med de to kompisene når du får vite at de trolig bor i en av blokkene på Ødegården, og skolen de går på er en blanding av Sofiemyr og Hellerasten skoler.

UTEDOENE PÅ SOFIEMYR SKOLE: I boken nevnes utedoene ved den røde skolebygningen på Sofiemyr og trestokkene i skolegården for å kunne øve balanse.

Vi kan selvfølgelig ikke røpe alt som kommer til å skje, men vi kan nevne at portalen forflytter Melvin og Adi til en dimensjon der konger, alver, sverd, hundemennesker og magiske krefter er en del av hverdagen.

Ja, også skjer det en slags misforståelse sånn at de to bestevennene får i oppdrag av kongen å bli kvitt en svær, smart, syresprutende og livsfarlig drage på egenhånd. Da er det flaks at Melvin er en selvutnevnt ekspert på både rollespill og drager.

Lyddesign og skuespill

Den nybakte forfatteren har en samboer og et barn på tre år, og de bor nå i Oslo. 37-åringen flyttet fra Ødegården da han fylte 19 år og begynte å studere i Lillehammer, men han er ofte på Ødegården for å besøke foreldrene sine.

Gulli er utdannet lydtekniker med ti års erfaring fra TV-bransjen. I 2015 vant han Gullrutens fagpris for beste lyddesign (for dokumentarserien "Alliert og alene" på NRK). 37-åringen jobber i Boom Bay AS, som leverer tjenester innen musikk, lydproduksjon, klipp og annet til reklame, film og TV.

– Jeg jobber tett med ulike TV-produksjoner, blant annet "4-stjerners middag", men er for tiden permittert som følge av pandemien, sier han.

I tillegg til å jobbe med lyd, er Stian Gulli opptatt av skuespill og improvisasjon.

– Siden jeg gikk i 5. klasse på Sofiemyr skole deltok jeg i flere teaterproduksjoner til Oppegård Amatørteaterlag (OPAL). Jeg gikk også på dramalinjen i Ski. De siste årene har jeg jobbet som skuespiller, improvisatør og ensemblemedlem ved Det Andre Teatret, som ligger på Lilleborg i Oslo og er Norges første og største teater med fokus på improvisasjon, sier han.

Brukte halvannet år

Ideen om boken ble realisert via Det Andre Teatret siden de satser mye på barn, og har mye fokus på improvisasjon og lek.

– Det var teatersjefen, som hadde noen kontakter i Aschehoug forlag og spurte oss, skuespillerne, om vi var interessert i å skrive en bok for barn. Da jeg sendte en pitch på ti kapitler, fikk jeg gode tilbakemeldinger fra forlaget, og så var dette toget i gang, sier Gulli, som har brukt halvannet år på å skrive «Portalpilotene».

Gaming og spillreferanser

«Portalpilotene» er den første boken Gulli har skrevet. Den er full av spillreferanser og har et univers som ligner på de som brukes i spillverdenen.

– Jeg elsker action- og eventyrspill som Red Dead Redemption og har hentet mye inspirasjon fra gaming. I boken finner du referanser til "Games of Thrones" og "Ringenes Herre", sier Gulli.

Forfatteren tror at nettopp disse spillreferansene vil fenge alle barna som aller helst vil sitte med en spillkontroll hjemme.

– Siden gutter leser minst, kan det være en perfekt bok for å få dem inn i bøkenes verden. Selv var jeg ikke en "kid" som leste mye da jeg var liten. Jeg var nok mer opptatt av dataspill enn bøker, men jeg tror at nettopp denne boken ville jeg ha lest, sier Gulli.

Jobber med neste bok

Har du allerede lest «Portalpilotene» og savner fortsettelsen, kan vi røpe at Stian Gulli jobber nå med neste bok.

– Tanken er at «Portalpilotene» blir en bokserie på flere bøker. Den andre boken vil forhåpentligvis komme til våren neste år. Hovedpersonene hopper fra dimensjon til dimensjon, så neste gang møtes de kanskje i verdensrommet og skal slås mot superintelligente roboter. Vi får se, sier forfatteren.

Powered by Labrador CMS