JUNGELEN I KOLBEN: Arrangementet startet med en direktesendt video fra "jungelen" på bibliotekene i Ski og i Kolben. Foto: Unni Øien-Andersen

– Bli med på Sommerles!

Det ble en intens og engasjerende kick-off for årets Sommerles-kampanje på biblioteket, med direktesendte kahoot og to leselystne slanger på besøk.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 1. juni foretok ordfører Hanne Opdan og utvalgsleder Camilla Hille den offisielle åpningen av årets Sommerles, som er en digital lesekampanje for alle barn på 1.-7. trinn som varer fra 1. juni til 31. august.

Arrangementet startet med en direktesendt video fra "jungelen" på bibliotekene i Ski og i Kolben. Deretter fikk over 400 barn fra flere barneskoler i kommunen mulighet til å spille kahoot på Teams mot ordføreren og utvalgslederen.

KAHOOT: På bildet kan du se elever ved Greverud skole som spilte kahoot mot ordføreren og utvalgslederen. Foto: Agnethe Gulbraar

Det lokale biblioteket fikk også besøk av Anja Meinike Dørre fra Oslo reptilpark. Hun kom nok ikke alene, men sammen med kvelerslangene Olivia og Bella (Python regius, kongepytonene), som klarte å sluke en tykk bok på biblioteket og ble forvandlet til bokormer.

BLE BOKORMER I KOLBEN: Barna kunne se at slangene Olivia og Bella slukte en bok og ble bokormer. Foto: Unni Øien-Andersen/Nordre Follo bibliotek

Besøk av skolestarterne

De nybakte bokormene Olivia og Bella fikk også hilse på en gjeng med skolestartere, blant annet fra Kolbotn barnehage, som kom på besøk til biblioteket da Oppegård Avis var innom.

Nikolai Bøhn Gjerde (5) og Alexander Lemus Gjørstad (5) storkoste seg på biblioteket. Begge guttene sier at de kan skrive noen bokstaver og til og med egne navn.

– Jeg kan ikke lese ennå, men jeg liker noen storesøsteren (8) leser for meg, sier Alexander.

– Jeg liker best når pappa leser for meg, skyter Nikolai inn.

Pedagogisk leder for Ukulelene ved Kolbotn barnehage, Gro S. Engebretsen (43), sier alle førskolebarna er godt i gang med å øve på bokstavene og gleder seg stort til å starte på skolen.

– Arrangementet som dette er en viktig motivasjon for barna, sier hun.

TO TØFFINGER: Nikolai Bøhn Gjerde (5) og Alexander Lemus Gjørstad (5) fra Kolbotn barnehage fikk hilst på slangen Olivia som ble bokorm. Her er de sammen med Anja Meinike Dørre fra Oslo reptilpark. Foto: Yana Stubberudlien
GRO MED BELLA: Pedagogisk leder for Ukulelene ved Kolbotn barnehage, Gro S. Engebretsen (43) fra Kolbotn, ville også hilse på Bella. Foto: Yana Stubberudlien

Norges kuleste lesekampanje

Fra 1. juni kan altså alle elever fra første og til og med syvende trinn være med på Sommerles, som er Norges kuleste lesekampanje for barn i grunnskolen. Lesekampanjen er digital og i regi av norske folkebibliotek.

– Sommerles skal først og fremst være gøy for barna og motivere barna til å lese, bli lest for og lytte til lydbøker så mye de bare orker i løpet av en lang sommerferie, og dermed øke lesekompetansen, i en periode der den vanligvis svekkes, sier Agnethe Gulbraar, bibliotekaren for barn og unge ved biblioteket i Kolben.

54.5 prosent i fjor

Sommerles.no har vært en stor suksess gjennom flere år. I fjor deltok over 120.000 barn på landsbasis.

Nordre Follo hadde 3.146 deltakere i fjor, hvorav 1.411 i Kolben og 1.735 i Ski. Det betyr en oppslutning på 54.5 prosent av alle elevene i kommunen på 1.-7. trinn. Til sammenligningen var gjennomsnittet av alle kommunene i Viken på 27.9 prosent.

Totalt 48. 844 bøker og 5. 223 .167 sider var lest under fjorårets Sommerles i Nordre Follo. Bibliotekets hårete mål på 5 millioner leste sider var da nådd, og Hans Martin Enger, kjent som både bibliotekar og varaordfører, måtte «dødse» fra timeteren på Ingjerstrand.

Gresshopper til lunsj

Interessen for Sommerles er stor også i år. Over 500 skolebarn i Nordre Follo har allerede meldt seg på, men kommunen og bibliotekarene ønsker seg mange flere bokormer.

– Fortsett å melde dere på og lese! oppfordrer Agnethe Gulbraar.

I år håper hun på en ny deltakerrekord, med 60 prosent deltakelse (rundt 3.500 deltakere) i Nordre Follo.

– Klarer vi dette, har ordfører Hanne Opdan og utvalgsleder Camilla Hille lovet å spise gresshopper til lunsj, og dette skal vises på direktesending, sier Gulbraar.

Gullbilletter og små premier

På nettsiden Sommerles.no samler barna poeng for hver side de leser, de kan svare på oppgaver, se hva venner leser og skaffe seg digitale troféer.

Sommerles bruker elementer fra spill for å gjøre lesing til en spennende aktivitet. Underveis gjør deltagerne seg fortjent til små premier som kan hentes på biblioteket, blant annet gratis iskrem til alle ved nivå ti.

Av pandemihensyn blir det nok ingen sommerlesfest i år, men det blir trekning av "gullbilletter" til kinoen på Kolbotn og i Ski, trampolineparken Rush og Tusenfryd som en ekstra gulrot.

– Disse premiene trekkes vilkårlig slik at alle har en mulighet til å vinne, ikke bare storlesere, påpeker Gulbraar.

Buttons og bokpremier

Biblioteket har riktignok sikret de som raskt kommer til level 30, som er høyest i spillet, ved å lage buttons fra level 40 til 60 og med bokpremie på level 60, men de er forberedt på å gå høyere.

I fjor lagde de buttons helt opp til level 90. I markedsføringen i år har bibliotekarene stort sett vært inne i klassene via Teams, men de er nå også ute på skolene etter at nivået ble endret fra rødt til gult. De har også begynt å invitere klasser til biblioteket.

GLEDER SEG MYE: Unni Øien-Andersen og Hilde Sjølset gleder seg mye til å hilse på nye bokormer. Foto: Yana Stubberudlien

Finn et hyggelig lesested

Sommerles handler først å fremst om å stimulere lesegleden hos barn og unge.

– Husk å registrere alt du leser – hver eneste side teller! Husk også at du kan lese det du har hjemme eller for eksempel på hytta til onkelen. Finn et hyggelig lesested hvor du kan kose deg i fred og ro med gode historier og reise ut i verden, og nyt, sier Hilse Sjølset (51), som er bibliotekar for barn og unge ved biblioteket i Kolben.

Hun oppfordrer barna til å utfordre seg ved å lese minst én tykk bok istedenfor flere tynne i løpet av sommerferien.

Powered by Labrador CMS