KJEMPER VIDERE: På bildet ser du Sindre Hjemmen (i midten), som får hjelp av sin søster, Marianne Hjemmen, og hennes mann, Erik Bull Simonsen. Bildet ble tatt fredag forrige uke da de var på vei til Nordre Follo rådhus. Foto: Yana Stubberudlien

Kjemper for Sindre

– Vi lar oss ikke stoppe av at politikerne ikke fant penger under budsjettbehandlingen. Vi ønsker fortsatt at Sindre får lov til å bli boende der han bor, sier familien til Sindre Hjemmen.

Publisert Sist oppdatert

Sindre Hjemmen (43) har Downs syndrom og bodde hjemme hos foreldrene sine i Ski i mange år før han flyttet i et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede på Langhus (Langhus boligteam).

Her har Sindre bodd i 15 år i en stor leilighet sammen med to andre brukere som har blitt en familie for ham, og har et eget rom på 16 kvadratmeter pluss et bad, men nå vil kommunen flytte Sindre og de andre brukerne av Langhus boligteam til Solbråtan bo- og ressurssenter (tidligere Bjørkås sykehjem). Her har kommunen åtte plasser i hver etasje, 24 plasser til sammen.

Det var i desember i fjor at kommunen behandlet rådmannens innsparingsforslag til budsjettet og vedtok å avvikle de tilrettelagte boligene på Langhus boligteam, i Christian Sindings vei og i Holteveien. Beboere skal nå gis annet tilbud. Ansatte skal følge med over til Solbråtan bo- og ressurssenter.

Bekymret for Sindre

– Forutsigbarhet og rutiner er kjempeviktig for Sindre, men nå er han i ferd med å miste både hjemmet sitt på Langhus og tryggheten han har hatt av å bo i et bofellesskap sammen med de andre i mange år. Vi ønsker ikke å gi oss og håper kommunen snur seg i saken om å flytte Sindre til Solbråtan, sier Erik Bull Simonsen (62), som er svoger til Sindre.

Oppegård Avis møtte Erik og Sindre fredag forrige uke da de var på vei til Nordre Follo rådhus sammen med Marianne Hjemmen (59), som er Eriks kone og Sindres søster og verge. De tre skulle møte ordfører Hanne Opdan, kommunedirektør Øyvind Henriksen og utvalgsleder Tor Anders Østby (Sp), som sa ja til et slikt møte for tre uker siden.

MØTTE KOMMUNEN: Sindre Hjemmen (43) har ikke språk og har også fysiske plager som gjør at han er avhengig av hjelp til det meste. På bildet ser du ham sammen med hans søster, Marianne Hjemmen, og hennes mann, Erik Bull Simonsen. Foto: Yana Stubberudlien

– Vil være dramatisk for ham

Det startet i oktober i fjor. Sindres søster og verge fikk plutselig en telefon fra områdelederen for Habilitering i Nordre Follo, som informerte familien om kommunens planer for Sindre.

På Solbråtan får han en leilighet på 50 kvadratmeter med eget kjøkken og bad, men familien mener at Sindre ikke har behov for nye og større omgivelser.

Vedtaket om flytting til Solbråtan er veldig inngripende og livsødeleggende for Sindre. Vi kommer til å bruke alt vi kan for å kjempe videre for at han beholder tilbudet på Langhus.

Erik Bull Simonsen (Sindres svoger) og Marianne Hjemmen (Sindres søster)

– Flytting fra bofellesskapet på Langhus får livsødeleggende og helsemessige konsekvenser for Sindre. Her føler han seg trygg, han kan gå på butikken som ligger like ved der han bor, og gjøre det han han gjort i mange år. Sindre har aldri laget mat selv, og er avhengig av at andre gjør jobben. Han har heller ikke behov for en større leilighet. Han liker å være der han bor og ha det hjemmekoselig der. Hvis vi rører på tingene hans hjemme, og prøver for eksempel å flytte en CD-spiller fra et sted til et annet sted, blir det galt for ham med en gang. Han blir sint og lei seg. Flytting til et nytt sted vil være dramatisk for ham, sier Marianne Hjemmen.

Trykk på lenken her for å se på videoen fra fredag forrige uke. Her kan du se Erik Bull Simonsen som leser en appell i Nordre Follo rådhus i håp om at lokalpolitikerne og administrasjonen snur i saken om å flytte Sindre fra Langhus til Solbråtan.

Fikk hjelp av Fabian Stang

I håp om å kunne påvirke saken kontaktet Sindres svoger Oslos tidligere ordfører, Fabian Stang, og fikk en rask respons og mye støtte fra ham.

– Jeg kontaktet ham ikke som politiker, men som sønnen til Wenche Foss, som var bauta for psykisk utviklingshemmede. Jeg sendte en e-post til Fabian Stang og spurte ham om han ville hjelpe oss. Cirka 20 minutter senere skrev han i sitt svar at han ville engasjere seg i saken, og sendte et brev til Nordre Follo kommune og politikerne i fjor høst.

I et svar til Fabian Stang skrev kommunen at det ikke er behovet for å spare inn penger som er årsaken til at Sindre skulle flyttes, men at det skulle gjøres for Sindres beste. Familien reagerer kraftig på dette og mener at svaret er totalt forvirrende.

– Hvorfor ble vi da i seks måneder fortalt av kommunen om at det er innsparing som ligger til grunn? Vi ble også bedt om å komme med innsparingsforslag. Vi spilte inn syv forslag. Nå har tre måneder gått siden den gang, men vi har ikke fått en tilbakemelding fra kommunen ennå, sier Erik Bull Simonsen og Marianne Hjemmen.

Et opprop som de startet for to måneder siden i håp om å påvirke saken, har skapt et stort engasjement. Fredag forrige uke ble de 1.583 underskriftene overlevert til kommunen. Oppropet har i tillegg fått 2.890 delinger på Facebook og over 800 kommentarer.

– Skuffet oss kraftig

En drøy måned før kommunens budsjett skulle behandles politisk i desember i fjor, var familien til Sindre på et møte med kommunen, men hittil har de ikke fått noen signaler om at kommunen har tenkt å snu i saken.

Under den siste politiske behandlingen av saken i mars i år stemte flertallet i utvalget for å flytte Sindre fra Langhus til Solbråtan. Like før saken skulle behandles sa utvalgsleder Tor Anders Østby (Sp) at han jobbet for å finne en løsning for Sindre.

Under møtet fredag forrige uke stilte familien spørsmål til Østby, om hva som hadde skjedd at utvalgslederen allikevel stemte for å flytte Sindre til Solbråtan.

– Det overrasket og skuffet oss kraftig, sa Sindres svoger.

Østby forklarte at vedtaket om flytting var enstemmig, men med forbehold om at det skulle være mulig å se på eventuelle tilpasninger i den konkrete saken.

Faglige vurderinger

– Vi forstår at vedtakene vi fatter har betydning for våre innbyggere, og at noen ganger har våre vedtak en større påvirkning for de enkelte, sa ordfører Hanne Opdan innledningsvis.

Sindres svoger har påpekt at det har kommet inn over 800 kommentarer på oppropet. I en av kommentarene skrev noen at hvis Hanne Opdan kunne ha løst saken selv hadde den vært løst for lenge siden.

– Er det vanskelig å løse saken fordi du er en del av flertallet, Hanne? spurte Erik Bull Simonsen ordføreren direkte.

– Nei. Når vi fatter beslutninger, er det en totalvurdering som ligger til grunn, ikke våre forpliktelser om det politiske samarbeidet. Jeg tar beslutninger på bakgrunn av de faglige vurderingene, sa Opdan.

Hva som er best for Sindre?

På spørsmålet om vedtaket med de vurderingene som er gjort vil være best for Sindre, hadde ordføreren ingen kommentar. Hun har begrunnet dette med at hun ikke kjenner saken godt nok for å kunne gi svar på dette spørsmålet.

– Vi har flinke fagfolk som kjenner Sindre og de andre brukerne av tilbudet veldig godt. På bakgrunn av dette er det gjort en helhetlig vurdering. Vi mener vi har en fin løsning for Sindre, men denne saken er ikke avsluttet ennå, sa kommunedirektør Øyvind Henriksen under møtet.

– Jeg har tidligere jobbet i en klubb for psykisk utviklingshemmede i Bærum, og kjenner dette feltet veldig godt, la han til.

Mange ubesvarte spørsmål

Familien skal ha et møte med kommunens administrasjon i slutten av måneden. De har mange ubesvarte spørsmål ennå. De lurer fortsatt på hva boligen til Sindre skal brukes til hvis Sindre skal flyttes.

– Hittil har vi fått tre ulike svar på dette spørsmålet, og som alt annet i denne saken virker dette bare forvirrende, påpeker Sindres søster.

– Vedtaket om flytting til Solbråtan er veldig inngripende og livsødeleggende for Sindre. Vi kommer til å bruke alt vi kan for å kjempe videre for at han beholder tilbudet på Langhus, sier Erik Bull Simonsen og Marianne Hjemmen.

Lang venteliste

Lokalpolitiker Daad Gjerde (H) støtter Sindres familie og påpeker at kommunen har en lang venteliste med brukere som trenger et tilrettelagt bosted i Nordre Follo.

– Kommunen kunne ha tatt menneskehensyn i denne saken og prioritert menneskene foran pengene. De kunne tilby den ledige plassen på Solbråtan til en annen bruker som står på venteliste, sier Høyre-politikeren.

Hun sier saken handler om dårlig behandling av de svakeste i samfunnet. Gjerde påpeker også at Sindre er heldig som har et sterkt nettverk rundt seg.

Powered by Labrador CMS