UNG SKUESPILLER: Mina Yasmin Bremseth Asheim fra Kolbotn var nylig i Cannes, hvor filmen hun spilte en av hovedrollen i, hadde verdenspremiere. Her på balkongen hjemme på Kolbotn Terrasse.

Fra Kolbotn til Cannes

9-åringen Mina Yasmin Bremseth Asheim fra Kolbotn spiller en av hovedrollene i den kritikerroste filmen «De uskyldige». Nylig fikk hun oppleve filmstjerne-livet på den røde løperen i Cannes.

Publisert Sist oppdatert

9-åringen Mina Yasmin Bremseth Asheim fra Kolbotn spiller en av hovedrollene i den kritikerroste filmen «De uskyldige». Nylig fikk hun oppleve filmstjerne-livet på den røde løperen i Cannes.

Filmen ble spilt inn i 2019, men på grunn av en viss pandemi, er den foreløpig ikke vist på norske kinoer. Internasjonalt, og hos norske filmkritikere, har den derimot høstet mange lovord. Så god mottakelse har den fått at den var en av få som ble valgt ut blant over 2000 filmer, til filmfestivalen i Cannes. Der hadde den nylig verdenspremiere.

Mina og de andre unge skuespillerne fikk dermed et eventyr for livet.

RØD LØPER: Her er hele crewet på plass på den berømte røde løperen i Cannes.

– Det var veldig gøy at filmen vår ble valgt ut av over 2000 filmer, og det var veldig gøy å være i Cannes. Særlig siden bare 40 filmer fikk være med, begynner 9-åringen.

Mange runder

Det var slett ingen enkel prosess å sikre seg drømmerollen som Aisha.

– Det var skikkelig vanskelig, og jeg var på masse auditions. Jeg prøvde bare så hardt jeg kunne å imponere dem som så på, for det var mange som ville ha rollen. Det vanskeligste med å være skuespiller er å skulle være noen andre enn den jeg er. Jeg er jo den samme utenpå hele tiden, men på innsiden må jeg liksom være en annen person.

Mamma Silje Aasheim har noen ekstra opplysninger om prosessen på lur:

– Rollen til Mina var den siste av fire barneroller de castet, så de lette bare etter hun ene jenta som skulle spille Aisha. Og det som gjorde at de inviterte inn Mina til audition, var faktisk at hun hadde spilt i en reklame for Kiwi da hun var tre år. De fant henne i arkivet, så det var sånn det startet, forteller Aasheim.

Mye jobb

Hvor stor forskjell er det på den jenta du spiller i filmen, og den vanlige Mina?

TRE UNGE STJERNER: Mina (t.v.) sammen med de to andre jentene som spiller viktige roller i filmen.

– Nå må jeg tenke. Hun er veldig, veldig opptatt av vennene sine. Jeg liker å være med vennene mine jeg også, men av og til synes jeg det er fint å være hjemme og slappe av. Hun jeg spiller vil helst være med vennene sine dagen lang. Det er litt vanskelig å forklare, forteller hun.

Det har vært en lang prosess og mange store høydepunkter for 9-åringen de to siste årene, så hun husker ikke helt akkurat hvordan hun fikk beskjeden om at rollen var hennes.

– Det er kanskje noe av det som er mest viktig, men det husker jeg ikke helt faktisk, ler Mina.

Da er det kjekt å ha en mamma som husker godt.

– Ja, jeg husker den telefonen godt, smiler mamma Silje. – Og så husker jeg da hun skulle skrive kontrakt, for det var nok egentlig først da vi skjønte hvor mye arbeid det innebar. For det er en jobb som man må stå i sju, åtte timer hver dag, i rundt 20 innspillingsdager.

Med å mange timer over såpass mange dager, blir man også godt kjent med de andre skuespillerne.

– Det var kjempegøy å ha noen andre barn der, men det var litt skummelt i starten, for jeg tenkte at de var så utrolig flinke. Det der klarer aldri jeg, tenkte jeg.

«Hjerte-eksplosjon»

Det gjorde hun beviselig. Hun og de andre barneskuespillerne har nemlig fått gode kritikker, jevnt over. Det toppet seg da de fikk vite at filmen ble valgt ut til den internasjonale filmfestivalen i Cannes.

– Vi som spilte i filmen var sammen da vi fikk beskjeden. Da eksploderte hjertet mitt av glede, forteller Mina.

Hva som ventet, var egentlig den daværende åtteåringen lykkelig uvitende om. For hvor mange åtteåringer har egentlig hørt om andre filmsteder enn Hollywood.

– Cannes var stort og spennende. Jeg hadde aldri hørt om det før, bare Frankrike. Men det var kult å være der. Jeg husker at mamma fortalte meg om Cannes i fjor, men hun sa ikke at det er verdens største filmfestival, ler hun.

Vil fortsette med film

Kjendiser skortet det heller ikke på. Den slags imponerer ikke en talentfull Kolbotn-jente.

– Det var visst mange kjendiser der, men jeg visste ikke hvem de var engang. Vi gikk på den store røde løperen før en av filmene, og da sa mamma at «den personen» og «den personen» hadde vært der, ler Mina.

NB: Saken fortsetter under bildet.

VANT PRIS: Renate Reinsve vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for hovedrollen i filmen «Verdens verste menneske», hvor "De uskyldige"-regissør Eskil Vogt, hadde manus.

Etter hjemkomsten fra Cannes har hun og familien bagasjen full av gode erfaringer. Det gjør at hun er lysten på mer skuespill.

– Bare jeg får fortsette med film, så er jeg fornøyd. Egentlig hadde jeg lyst å bli kokk, men etter at jeg har prøvd å være skuespiller, så frister det mer. Det er det jeg har mest lyst å fortsette med.

Det er noen fristende roller der ute, men aller først skal Mina begynne på drama på Kulturskolen på Kolben.

Ja, og så kanskje Opal da, når hun blir gammel nok.

– Vi har prøvd oss på Opal også, men de har 10-års grense og er ganske strikte på sånt. Heldigvis er det bare et halvt år før hun har bursdag, smiler mamma.

Powered by Labrador CMS