ANNONSØRINNHOLD FOR PRIVATMEGLEREN

Stig Reklev, daglig leder i Privatmegleren Kvadrat, påpeker viktigheten av å planlegge boligsalget nøye. Investeringen i tid kan gi svært god avkastning for deg som selger.

Selge bolig? Her er tipsene du trenger

Går du med planer om å selge bolig bør du starte prosessen tidligere enn du tror.

Publisert Sist oppdatert

Det kan gjøre at du går fra en salgspris du synes er akseptabel, til en der champagnekorkene sprettes.

 – Hastverk er lastverk, fastslår Stig Reklev, daglig leder i Privatmegleren.

En nøye planlagt og grundig gjennomført salgsprosess er vesentlig.

– Det resulterer i at du sitter igjen med et godt prospekt. Et bra objekt, fremfor noe som er halvveis, påpeker den erfarne eiendomsmegleren.

– Det gir en god merverdi. Det kan dreie seg om to ekstra budgivere, og da kan det fort være snakk om 100.000 - 200.000 kroner, fortsetter Reklev.

Stig Reklev, daglig leder i Privatmegleren Kvadrat gir deg gode råd i salgsprosessen.

Stig Reklev

Alder: 48

Rolle: Daglig leder og partner i Privatmegleren Kvadrat

Har jobbet som eiendomsmegler siden 2002. Startet Privatmegleren Kvadrat på Kolbotn i august 2011.

Målet er å få mest mulig betalt for sin eiendom. Da må du også presentere boligen din på beste mulige måte.

–  Forberedelse er det som tar lengst tid. Er du god på planlegging tar det ikke mer enn et par uker før det er solgt.

LES OGSÅ: – Jeg kjenner ikke bare gateadressene, men alle småstiene som knytter dem sammen

Riktig oppussing

Listene du aldri fikk på plass er det tid for å ordne nå. Fiks småtteriet du alltid har utsatt. Sving malingskosten. Det gjør ikke noe at badet er modent for rehabilitering.

Dette er ikke tiden for de største oppussingsprosjektene.

 – Det er veldig mange som pusser opp feil før de skal selge. Det er mye bedre å presentere en bolig der det kun er badet som må tas, fremfor en der baderommet er strøkent, men alt det andre er litt halvveis, understreker Reklev.

Presentasjon, presentasjon, presentasjon

– Det viktigste innenfor eiendomsmegling er beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. De tre neste er presentasjon.

Stig Reklev

Det er en del å tenke på når du skal selge boligen din. Aller først bør du knytte deg til en eiendomsmegler.

– Ta kontakt med flere. Inviter dem hjem. Det er viktig at du får en god kjemi med megleren, sier han.

– Velg ut fra engasjementet til megleren. Legg inn flere faktorer enn meglervederlaget, skyter kollega Jon Syver Ternå inn.

Stig Reklev anbefaler at du danner deg et inntrykk av hvordan boligen din vil bli presentert.

– Det viktigste innenfor eiendomsmegling er beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. De tre neste er presentasjon. Hør på meglernes ideer og løsninger. Sett deg ned foran PCen, gå inn på finn.no. Klikk deg inn på eiendommene og se hvordan meglerne presenterer boliger, sier han.

 

SE FORSKJELLEN: Her har en stue fått en oppgradering med møbler, farger, belysning og bilder. FOTO: Sandra Gerecke / Privatmegleren.

Lytt til profesjonelle råd

Boligstylisten er fryktelig flink til å gjøre små justeringer. Det kan være at du flytter en stol to meter til venstre, så får du med mye mer av stua.

Stig Reklev

Når du har landet på en megler gjelder det å lytte til rådene du får.

– Be han eller hun fortelle deg hva de hadde gjort om dette hadde vært deres bolig. En megler selger ikke bare en bolig, men får også et oppdrag om å forvalte formuen din de neste månedene. Da må du ha tillit til at de rådene du får er de beste, sier Reklev.

Noe av det smarteste du kan gjøre er å sette av tiden det tar å gjennomføre alt du blir anbefalt å gjøre.

– Noen bruker to uker, andre bruker tre måneder fra de begynner prosessen til boligen legges ut for salg. Det er avhengig av hvordan objektets tilstand er.

Privatmegleren har et samarbeid med en profesjonell rådgiver på styling. Den siste finishen kan gjøre mye for presentasjonen.

– Det første møtet med en potensiell kjøper er de bildene han eller hun ser på nettet. Boligstylisten er fryktelig flink til å gjøre små justeringer. Det kan være at du flytter en stol to meter til venstre, så får du med mye mer av stua, forteller Reklev.

 

SE FORSKJELLEN: Riktig lyssetting, vinkel og et øye for detaljer kan utgjøre en stor forskjell på bildene. Dra i bildet for å se et kjøkken før og etter styling. FOTO: Sandra Gerecke / Privatmegleren.

Det er en stor tabbe å tenke at du ikke trenger å gjøre noe med boligen din, fordi du antar at de som skal flytte inn kommer til å pusse opp likevel.

Stig Reklev

Fallgruvene

 48-åringen har lang erfaring som megler. Han har sett hvilke fallgruver hus-selgere kan ramle ned i. Hastverk er en av dem. Andre handler om at du velger å spare på kort sikt. Det kan føre til tap på lengre sikt.

– Det er en stor tabbe å tenke at du ikke trenger å gjøre noe med boligen din, fordi du antar at de som skal flytte inn kommer til å pusse opp likevel. Da ender du opp med et produkt som ikke ser så bra ut, og det ender med at potensielle kjøpere ser på den som uaktuell.

– Om de allikevel kommer på visningen er utgangspunktet at de kun skal ha boligen om de får den billig, sier Reklev.

Det er et uttrykk som sier at man kan «spare seg til fant». Det gjelder i høyeste grad når du skal selge bolig.

– I budrunder i dag går det ofte 25.000-50.000, eller av og til 100.000 kroner per bud. Da skal man ikke henge seg opp i å spare 3.000 kroner på en fotograf, understreker 48-åringen.

– Noen ønsker også å spare penger ved at de ikke vil ha boligsalgsrapport, kun verdi-/lånetakst. I dag er det så vanlig med boligsalgsrapport at folk nærmest tror selger har noe å skjule om det ikke følger med, forteller megleren.

Start seks måneder før

Mange har kjøpt noe som står ferdig ett år frem i tid. Når bør man da ideelt sett starte salgsprosessen?

– Begynn et godt halvår før. Da har du god tid til å gjøre det du skal. Jo bedre tid du har, jo bedre blir resultatet, fastslår Reklev.

Mange har litt for dårlig tid, og ringer gjerne megleren for sent for deres eget beste, mener han.

– Noen ringer hit på mandag og lurer på om vi kan legge ut til helgen. Ja, vi kan det, men produktet blir ikke bra. Du hiver mange hundre tusen kroner i potten, og jeg synes det er fryktelig dårlig rådgivning om jeg bare sier ja til det, sier Stig Reklev i Privatmegleren.

Powered by Labrador CMS