SMAKEN AV ITALIA: "Prego! Vær så god!" sier Espen Kronlund (50). Det er han som har ansvar for vedfyring og pizzasteking, mens kona Lene Kristine (47) sørger for deigen. På bildet kan du også se svigerforeldrene Terje og Synnøve som koser seg med nystekt pizza. Foto: Yana Stubberudlien

– Investering i kvalitetstid og hygge

50-årsgaven i form av en vedfyrt pizzaovn har blitt en suksess, og bidro til mye kos og glede under pandemien for familien Kronlund på Tårnåsen.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes enormt mange ulike pizzaoppskrifter i bøker og på nett, og du finner mange ulike tips og meninger om hva som er riktig og galt i pizzaens verden.

Det finnes også ulike produsenter av ost, tomater, mel og andre ingredienser som produsentene mener spiller en viktig rolle for det endelige resultatet.

Jeg liker flammer og så er det litt macho å lage pizza i en vedfyrt ovn.

Espen Kronlund

La oss heller ikke glemme om de ulike teknikkene og utstyr som brukes av pizzabakerne, og de ulike produsentene som kan by på alt fra ved- og gassovner til kullovner og elektriske ovner i alle prisgrupper.

Pizzaens verden omfatter mye, men det er ikke sikkert at du trenger absolutt alt som anbefales i bøker og på nett for å nyte "la dolche vita" hjemme.

Foto: Yana Stubberudlien

Italiener på Tårnåsen

Oppegård Avis har besøkt familien Kronlund fra Tårnåsen, som foretrekker å steke italiensk pizza i en vedfyrt bakerovn i hagen.

– Vi bestilte en italiensk vedfyrt ovn i mars i fjor, men fikk den levert et halvt år senere, i september, og brukte den hele høsten og vinteren, sier Lene Kristine og Espen Kronlund.

De sier ovnen, som kostet 36.000 kroner, er verdt hver eneste krone og har vært lenge på ønskelisten hos dem, men i fjor ble drømmen realisert takket være en spesiell anledning.

VIKTIG MED TEMPERATUREN: Espen passer på at temperaturen inne i ovnen ikke overstiger 400 grader. Foto: Yana Stubberudlien

Spleisegave til jubilanten

– Det var en spleisegave til min mann som fylte 50 år i fjor, og det var både venner og familien som var med på spleisen, sier Lene Kristine Kronlund (47).

FIKK ØNSKET OPPFYLT: Nå er Espen Kronlund pizzakongen – med egen vedfyrt pizzaovn i hagen. Foto: Yana Stubberudlien

– Hvorfor har dere valgt en vedfyrt pizzaovn og ikke noe annet?

– Hehe, jeg liker flammer og så er det litt macho å lage pizza i en vedfyrt ovn, sier Espen og ler.

VEDFYRT OVN: Pizza er klar på under fem minutter. Foto: Yana Stubberudlien
PIZZA I HAGEN: Familien Kronlund liker å lage et pizzaverksted i hagen. Foto: Yana Stubberudlien

Det er Espen som har ansvar for vedfyring og steking av pizza, mens kona sørger for deigen. Den sistnevnte skal helst lages dagen før. Se pizzaoppskriften i faktaboksen nederst i saken.

– Det er veldig hyggelig å sitte ute med et glass vin og se på at mannen steker pizza, sier Lene.

Hun anbefaler også å sjekke Facebooksiden Pizzabakerne for de som er opptatt av hjemmelaget pizza. Her finner du mange tips fra pizzaeksperter og alle som ønsker å dele egne erfaringer.

HJEMMELAGET PIZZA: Lene Kristine Kronlund har ansvar for deigen. Hun bruker en pizzaopskrift fra Jan Vardøens bok «Ekte italiensk pizza». Foto: Lene Kronlund

Svigerforeldrene hennes, som bor på Kolbotn, setter også stor pris på italieneren i hagen, spesielt i en tid hvor man ikke er anbefalt å møtes inne.

– Pizzaen som Lene og Espen lager er kjempegod, og kan ikke sammenliknes med pizza kjøpt i butikken, sier Terje Kronlund (79).

KOSER SEG MED PIZZA: På bildet kan du se Terje Kronlund (79) sammen med sønnen Espen (50). Foto: Yana Stubberudlien

Non solo pizza

Pizza er ikke bare et måltid. Familien Kronlund deler denne oppfatningen. De sier at den vedfyrte ovnen har blitt en god investering i kvalitetstid og hygge med familien og venner.

– Det er også noe vi har satt utrolig stor pris på under pandemien med Covid-19. Det er veldig sosialt og hyggelig å ha et pizzaverksted og så kose seg med det man har laget i et godt selskap i hagen, sier Espen og Lene.

De høster av erfaringene med pizzabaking i en vedfyrt pizzaovn og sier at den helhetlige opplevelsen blir bare bedre og bedre.

– Vi har stekt pizza hele høsten og vinteren, i høljregn, i mørket og i snøstorm. Når deigen er klar, er det ingenting som stopper oss, sier den pizzaglade familien fra Tårnåsen.

VINTERPIZZA: På bildet kan du se Espen, utstyrt med lommelykt, klar for å sette Lenes pizza inn i ovnen på en kald vinterkveld. Foto: Privat

Alt fra pizza til ribbe og kongekrabbe

– Hvilken pizzatype liker du best?

– Det må være italiensk pizza med spekeskinke, pepperoni og diverse oster, men vi liker å eksperimentere og prøver ofte noe nytt, sier Kronlund.

BLE SUKSESS: Ribbe i vedfyrt ovn. Foto: Espen Kronlund

Det er ikke bare pizza som tilberedes i den italienske ovnen i hagen til familien Kronlund.

– Vi har også stekt ribbe, kongekrabbe og grønsaker i den, og er veldig fornøyd med resultatet, sier de.

Her er pizzaoppskriften:

Ingredienser til 8 pizzabunner:

  • 6 dl vann, lunkent, omtrent 25 grader
  • 1 dl olivenolje, god
  • 0.25 pakke gjær, eventuelt 3 gram tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 1 kg mel, helst «00» pizzamel, siktet
  • 1 ss salt.

1. Bland vann, olivenolje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i cirka 3 minutter til det er godt blandet. Ha i siktet mel og salt, og elt sammen på lav hastighet i ca. 15 minutter. Du skal ha en glatt og elastisk deig. Hvis du merker at melet ikke blir blandet godt nok i, stans maskinen, hent opp melet fra bunnen og vend inn i deigen med hendene. Elt videre og tilsett litt vann hvis deigen er for hard og stiv.

2. Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 minutter.

3. Del deigen i 8 leiver på cirka 200 gram hver. Elt mellom hendene, lag fine, små baller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver.

4. La deigballene stå på brettet i 2–3 timer i romtemperatur. De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet frem til de skal brukes.

Tips! Det aller beste resultatet får du jo lenger du venter. Det kan for eksempel være smart å lage deigen om morgenen så den er klar til kveldens måltid, men det aller beste resultatet får du hvis deigen får lov til å stå natten over i kjøleskapet, såkalt kaldheving.

* Hvis du har deig til overs etter en pizzaseanse, så ikke kast den. Spar den heller i kjøleskapet til neste gang og bland den inn i den nye deigen. Den tilfører fin karakter og tekstur til den nye batchen.

* Hvis du har mye deig til overs og ikke akter å spare på den, så ha den i en oljet langpanne og lag focaccia. Da har du brød til neste dag! Hvis du vil ha en pizzabunn hvor skorpen er litt sprø, så tilsett 1 ss rødvinseddik i deigen mens den eltes.

Powered by Labrador CMS