– VELDIG ESSENSIELT: – Det er frivillig å vaksinere seg, men hvis vi skal kunne lempe på tiltakene vi har i dag, er det veldig essensielt at flest mulig vaksinerer seg, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo. Foto: Nordre Follo kommune

– Vi kan vaksinere 10.000 innbyggere i løpet av en uke

Totalt skal cirka 45.300 innbyggere få tilbud om vaksinering i Nordre Follo, men kun 0,9 prosent av disse har blitt vaksinert av kommunen hittil.

Publisert Sist oppdatert

Nordre Follo har så vidt startet med vaksinering av sine innbyggere, og det er beboere på sykehjem og omsorgsboliger som står aller øverst på prioriteringslisten. I tillegg gir de inntil 20 prosent av dosene til helsepersonell som er prioritert, som er i henhold til FHIs anbefalinger.

Hvis vi får AstraZeneca-vaksinen i februar, kan vi bli ferdig med massevaksinering av innbyggerne i hele Nordre Follo i slutten av juni.

Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo

– Hittil har vi vaksinert rundt 400 beboere på sykehjem og helsepersonell, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

Hun sier kommunen har rundt 45.300 innbyggere over 18 år, som får tilbud om å vaksinere seg mot covid-19.

Til sammen er det snakk om en leveranse på totalt 180 hetteglass i januar, som betyr at cirka 1080 innbyggere over 18 år, tilsvarende 2,4 prosent, kan bli vaksinert i løpet av denne måneden.

Håper på større leveranser

Vaksineringen går litt tregt for tiden, men kommunen håper på større leveranser fra neste uke.

Prioriteringsrekkefølgen per nå:

  1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper
  2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper
  3. Alder 75-84 år
  4. Alder 65-74 år OG personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp (merket med * i listen under)
  5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander (se listen under)
  6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander
  7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander
  8. Alder 55-64 år
  9. Alder 45-54 år

Kilde: FHI

– Vi får Phizer-vaksiner i hetteglass. Hver av hetteglassene er beregnet for minst fem doser (én dose per person), men vi klarer å trekke ut seks til syv doser av hvert glass, sier Biermann.

Denne uken har kommunen fått kun 27 hetteglass, som gir cirka 160 doser. Rundt 20 prosent av disse vaksinene vil gå til helsepersonell på legevakten, mens mesteparten av dosene vil fortsatt gå til sykehjem.

– I tillegg vil vi begynne smått å vaksinere de eldre over 85 år på korttidsavdelingene. Første vaksinasjon vil skje på helsestasjonen på Langhuset torsdag, men kun syv personer over 85 år blir vaksinert der, sier Biermann.

Neste uke får kommunen 84 hetteglass, som tilsvarer cirka 500 doser.

– Da kommer vi godt i gang med å vaksinere de som er over 85 år, sier Biermann.

Hun sier at fra neste uke vil vaksineringen foregå på Kolbotn helsestasjon og på helsestasjonen på Langhuset (valgfritt). Kun noen få personer vil få tilbud om vaksinering hjemme.

Nordre Follo har 1190 innbyggere over 85 år, som kommunen håper å vaksinere innen uke seks (innen midten av februar).

Ingen alvorlige bivirkninger

– Har det blitt registrert noen alvorlige bivirkninger siden dere har satt i gang med vaksinering?

– Vi har ikke registrert noen alvorlige bivirkninger. Som oftest får man mye vondt i armen. Noen får også sykdomsfølelse, men disse reaksjonene er først og fremst et tegn på at vaksinen virker, sier Biermann.

Hun sier at mandag forrige uke har FHI endret rutiner når det gjelder vaksinering av eldre som er ekstra skjøre og har kort levetid.

– Det gjøres nå en nøye vurdering i forkant, og det er legen som bestemmer om vedkommende har nytte av denne vaksinen, sier Biermann.

Siden slutten av november i fjor har det blitt registrert ti koronarelaterte dødsfall hos eldre på Langhus bo- og servicesenter. Fem av disse innbyggerne døde i januar i år. Ifølge kommunen fikk ingen av disse tilbud om å vaksinere seg.

Registrering i Helseboka

Forrige uke åpnet kommunen for at alle innbyggere over 65 år kan registrere seg for vaksinering mot covid-19 via appen Helseboka. Pårørende kan logge inn med egen ID og registrere foreldre eller andre som ikke klarer å registrere seg selv.

– Per i dag har rundt 20.000 innbyggere, hvorav 7500 innbyggere over 65 år, registrert seg i Helseboka siden kommunen sendte en post via Digipost, sier Biermann.

Hun sier det er viktig at innbyggere over 65 år melder seg for vaksinasjon via Helseboka. På den måten får kommunen oversikt over hvem som ønsker å vaksinere seg.

– Når du har registrert deg i Helseboka om at du ønsker vaksine, får du en sms om at du har registrert deg. Når det blir din tur (avhengig av hvilken gruppe du tilhører), får du en ny sms med dato, tidspunkt og oppmøtested for vaksinering, sier Biermann.

Har du vanskeligheter med registrering via Helseboka, er det også mulig å registrere seg via kommunens vaksinetelefon 940 12 310, som er operativ fra klokken 09.00 til 14.00 mandag til fredag.

Kan vaksinere 10.000 per uke

Biermann sier kommunen har kapasitet til å vaksinere 10.000 innbyggere i uken, eller cirka 2.000 hver dag, men trenger en til to uker på å forberede seg til massevaksinering.

– Vi er helt avhengig av større leveranser enn det vi får i dag. Vi må følge med på utviklingen, men ansvaret for vaksineforsyningen og fordelingen mellom kommunene ligger hos FHI og regjeringen, sier Biermann.

Hun påpeker at Norge har opsjon på fire til fem ulike vaksiner mot covid-19. Per i dag er det kun to vaksiner som har fått en betinget godkjenning av Europakommisjonen: Vaksinen til BioNTech/Pfizer (Comirnaty) og vaksinen til Moderna, men den sistnevnte gis kun til Oslo.

Oppegård Avis ba om innsyn i vaksineplanen, men fikk avslag fra kommunen. Kommunen skriver planen er unntatt offentlighet på grunn av sikkerhetsmessige grunner, på oppfordring fra sentrale myndigheter og kan ikke gis innsyn i. "Dette for å beskytte info om transport, lagringsplasser, personer etc", skriver kommunen.

En annen vaksinestrategi

Tregere vaksinering i Norge kan forklares med at Norge har en annen vaksinestrategi enn våre naboland.

Blant de europeiske landene Norge har kjøpt vaksine sammen med, lå Norge på 22. plass i tempo onsdag formiddag denne uken, mens Sverige og Danmark var henholdsvis på 14. og førsteplass, ifølge VG.

Onsdag hadde det norske helsevesenet vaksinert 1,04 personer per 100 innbyggere med første dose. 965 personer har fått begge dosene og er dermed fullvaksinerte. Totalt har Norge fordelt 143.864 vaksinedoser i landet, og satt totalt 55.662 doser, mens Danmark har mottatt 165.780 doser og satt 182.032 doser.

Geografiske ulikheter mellom Norge og våre naboland gjør logistikken mer krevende for dem som har ansvar for vaksineringen i Norge.

Av alle land i verden er det Israel som ligger desidert best an i vaksinasjonstempo. Onsdag formiddag klarte de å gi 32,38 personer per 100 innbyggere minst én dose. De forente arabiske emirater, Bahrain og Seychellene ligger på andre- til fjerdeplass, ifølge VG.

Ferdig i slutten av juni

Biermann sier koronavaksinen til selskapet AstraZeneca og Oxford-universitetet kan få en betinget godkjenning i Norge i slutten av januar.

– Hvis vi får denne vaksinen i februar, kan vi bli ferdig med massevaksinering av innbyggerne i hele Nordre Follo i slutten av juni, sier hun.

Kommunen bekrefter at massevaksineringen vil foregå i Langhushallen når den tid kommer.

– Vi har vært på befaring og landet på at Langhushallen passer best for dette formålet. Idrettshallen Stil Arena, som ligger vegg i vegg, kan også muligens brukes ved behov for mer plass, sier Biermann.

Uten apotekene

Oppegård Avis kjenner til at apotekene har tilbudt seg å bistå med vaksinering, men kommunen sier de ikke vil ha hjelp fra apotekene.

– Vi har ikke inngått et samarbeid med apotekene. Vi har laget en plan uavhengig av apotekene og mener vi kan ivareta denne planen med våre egne ressurser, sier Biermann.

Hopper ikke over noen

– Verken administrasjonen i Nordre Follo eller lokalpolitikerne er prioritert når det gjelder vaksinering. Både jeg, kommuneoverlegen og alle de andre som jobber i kommunen følger de samme kriteriene på prioriteringslisten som resten av innbyggerne. Ingen av oss hopper over noen på prioriteringslisten, sier Biermann.

Samtidig gleder hun seg til å bli vaksinert når hennes tur kommer.

– Vi er avhengig av hverandre for å kunne løse de store utfordringene pandemien har skapt. Vaksinering er en viktig bit i dette arbeidet, sier hun.

Powered by Labrador CMS