COVID-19 I NORDRE FOLLO

MÅ BEKREFTES MED PCR-TEST: Du som er smittet, må isolere deg, si fra til dine nærmeste slik at de kan teste seg, varsle smittesporingsteamet og bestille PCR-test på testasjonen til kommunen, enten på Kolbotn eller i Ski.

Nå får du mer ansvar

Fra neste uke overtar lokalbefolkningen mer ansvar fra kommunens smittesporere. – Alle må nå i større grad følge med på egne symptomer og teste seg selv, sier assisterende kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har ikke kommet med dato for videre gjenåpning av samfunnet, men de har besluttet å innføre en nedjustert TISK (strategi med testing, isolering, smittesporing og karantene) i kommunene fra mandag 27. september.

Det ovennevnte innebærer økt bruk av selvtester, at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing. Fra neste uke skal kommunen drive målrettet smittesporing til kun de mest smitteutsatte. Resten blir ditt og mitt ansvar.

– Befolkningen overtar dermed mer og mer ansvar fra kommunens smittesporere. Alle må nå i større grad følge med på egne symptomer og teste seg selv. Du som er smittet, må isolere deg, si fra til dine nærmeste slik at de kan teste seg, varsle smittesporingsteamet og bestille PCR-test på testasjonen til kommunen. Du får nå også mer ansvar for å si fra til dine nærkontakter om at de også må teste seg. Denne strategien er tillitsbasert, og det er viktig å forstå at alle må bidra for å begrense smitten og gjøre det vi kan for at ikke flere blir smittet, sier Monica Viksaas Biermann, som er assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

Videreføres i fire uker

Denne strategien med nedjustert TISK skal videreføres i en overgangsperiode på om lag fire uker når det etter hvert blir aktuelt å gå over til "en normal hverdag med økt beredskap».

Assisterende kommuneoverlege understreker at det viktigste budskapet er at alle må ha lav terskel for å holde seg hjemme ved nyoppståtte symptomer, og at vi bør ha lav terskel for å teste oss.

– Har du symptomer eller føler deg syk, bør du teste deg hjemme med selvtest. Om testen er negativ, må du fortsatt holde deg hjemme hvis du har symptomer eller føler deg syk. Du må være i fin form når du skal tilbake på jobb eller skole, legger hun til.

Fullvaksinerte 65 prosent

NY SMITTEREKORD: Mandag 21. september ble det registrert 49 smittede i Nordre Follo, som er en ny smitterekord i vår kommune siden pandemien startet for halvannet år siden.

Per tirsdag 21. september har 74 prosent eller 44.428 av kommunens innbyggere fått dose én, mens totalt 39.051 innbyggere (tilsvarende 65 prosent) fikk to doser og er dermed fullvaksinert.

Oppslutningen rundt vaksinering av barn og unge på 12 til 15 år er også god. Siden kommunen startet å vaksinere denne aldersgruppen i slutten av forrige uke har allerede en fjerdedel av de totalt 3.437 barn og unge på 12 til 15 år blitt vaksinert. Cirka 65 prosent har meldt seg på for vaksinering, så flere vil bli vaksinert i løpet av de nærmeste dagene.

– Det har gått veldig fint å vaksinere barn og unge. Vi setter av god tid og tar det helt med ro, sier Biermann.

Husk at etter at barna er vaksinert med første dose tar det tre uker før vaksinen virker såpass godt at du regnes som «beskyttet», ifølge FHI. Les mer om vaksinering av barn og unge her.

STATUS FOR VAKSINERING I NORDRE FOLLO: Kilde: Nordre Follo kommune

28 vgs-elever i isolasjon

Det er også en god oppslutning blant ungdommene på 16 til 17 år. Hittil har 75 prosent av denne aldersgruppen fått dose én og 4 prosent har blitt fullvaksinert.

Smitteutbruddet på Roald Amundsen videregående skole er fortsatt omfattende. Per mandag kveld var 28 personer ved denne skolen satt i isolasjon. Det gjennomføres jevnlig testing av elever tre ganger per uke, og VG1 er satt til gult nivå etter trafikklysmodellen.

Smitte hos barn og unge

Det er svært få barn som blir alvorlig syke av Covid-19. De fleste barn og ungdom får oftest svært milde symptomer dersom de smittes, eller ingen symptomer i det hele tatt. Mellom 20 til 30 prosent får ingen symptomer, ifølge FHI. Siden de regner med at bare rundt 60 prosent av alle koronatilfeller blir oppdaget, betyr dette at det sannsynligvis er enda flere som ikke har symptomer.

De som får milde symptomer kan få vondt i halsen, hoste, hodepine, og slapphet, og noen får kroppsverk og feber. Noen få kan få alvorlig sykdom også blant barn og unge, både i akuttforløpet av infeksjonen med feber og luftveissymptomer, og i tillegg kan enkelte få den sjeldne og alvorlige komplikasjonen MIS-C. Dette er en hjertebetennelsestilstand som kan oppstå hos enkelte to til seks uker etter koronainfeksjon.

Drop-in for dose én og to

Når det gjelder de voksne over 16 år som ikke ennå har blitt vaksinert mot Covid-19 med første dose eller de som mangler dose to av vaksinen, inviterer kommunen disse til drop-in-vaksinasjon på kommunens vaksinasjonssenteret (kjelleren på Ski Storsenter). Det skjer onsdag 29. september fra klokken 12:00 til 18:00.

– Vi har god kapasitet og oppfordrer de som ennå ikke har tatt vaksine, til å ringe vaksinekontoret på 940 12 310. Husk om at det må ha gått fire uker mellom de to dosene, påpeker Biermann.

Powered by Labrador CMS