– VELDIG ESSENSIELT: – Det er frivillig å vaksinere seg, men hvis vi skal kunne lempe på tiltakene vi har i dag, er det veldig essensielt at flest mulig vaksinerer seg, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo. Foto: Nordre Follo kommune

Håper på å starte massevaksinering innen sommeren

Innbyggerne over 65 år og eldre bes om å registrere seg i appen Helseboka i forbindelse med vaksinering, men det er fortsatt de eldre over 85 år som står først i køen.

Publisert Sist oppdatert

– Målet vårt er å bli ferdig med vaksinering av innbyggerne som tilhører risikogruppene og starte med vaksinering av de vanlige befolkningsgruppene innen sommeren, men det er fortsatt mange usikkerhetsmomenter ved dette, først og fremst knyttet til leveransen av vaksinene, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

Nordre Follo har så vidt startet med vaksinering av sine innbyggere, og det er beboere på sykehjem og omsorgsboliger som står aller øverst på prioriteringslisten.

Dette er prioriteringsrekkefølgen per nå:

  1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper
  2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper
  3. Alder 75-84 år
  4. Alder 65-74 år OG personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp (merket med * i listen under)
  5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander (se listen under)
  6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander
  7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander
  8. Alder 55-64 år
  9. Alder 45-54 år

Kilde: FHI

– I tillegg gir vi inntil 20 prosent av dosene til helsepersonell som er prioritert, som er i henhold til FHIs anbefalinger, sier Biermann.

Når det gjelder prioritert helsepersonell, sier hun at det dreier seg hovedsakelig av sykepleierne som jobber på legevakt og KAD (avdeling kommunal akutt døgnenhet i Ski).

– Vi har etablert en arbeidsgruppe som jobber med disse prioriteringslistene. De velger først og fremst helsepersonell som har mye pasientkontakt og de som jobber med Covid-19-pasienter, men vi prioriterer også de ansatte som er vanskelige å erstatte, sier Biermann.

Les også: Her finner du kommuneoverlegens risikorapport med vurdering av smittesituasjonen i Nordre Follo

– Vi kaster ingen doser

  • Vaksinen er gratis, og det er ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere.
  • Vaksinasjonen består av to doser med intervall på minimum 21 dager mellom den første og den andre dosen.
  • Det er nå to koronavaksiner som har fått en betinget godkjenning av Europakommisjonen: Vaksinen til BioNTech/Pfizer (Comirnaty) og vaksinen til Moderna. Den sistnevnte tilbys kun i Oslo.

Den store flaskehalsen er altså tilgangen på vaksinedoser.

Status i Nordre Follo:

Kommunen er nå godt i gang med å vaksinere innbyggerne i henhold til prioriteringsrekkefølgen fra regjeringen.

  • Alder 65-74 år:

Er du 65 år eller eldre kan du nå registrere deg for koronavaksine via linken nedenfor. Hvis du ikke har mulighet til å registrere deg digitalt, kan du ringe vaksinetelefonen på 94 01 23 10, kl. 09.00–14.00 mandag til fredag.

  • Alder 18-64 år i risikogruppen:

Personer i denne gruppen må ta kontakt med fastlegen sin for vaksine. Fastlegene ønsker at pasientene fortrinnsvis tar kontakt digitalt.

Les mer og reigistrer deg i Helseboka

– I uke én fikk vi 35 hetteglass med Phizer-vaksiner. Hver av disse hetteglassene er beregnet for minst fem doser (én dose per person), men vi klarte å trekke ut seks til syv doser av hvert glass, og vaksinerte dermed 220 istedenfor 175 innbyggere i uke én. Vi kaster ingen doser, sier Biermann.

Les også: Her kan du lese kommunens pressemelding om vaksinering og registrer deg i Helseboka

2,4 prosent av innbyggere blir vaksinert i januar

I uke to fikk kommunen 34 hetteglass, i uke tre 27 hetteglass og i uke fire forventer de å få 84 hetteglass.

Til sammen er det snakk om en leveranse på 180 hetteglass i januar, som betyr at cirka 1080 innbyggere (hvis man trekker cirka seks doser ut av hvert glass) kan bli vaksinert i løpet av denne måneden, men foreløpig har kun cirka 400 sykehjemsbeboere og prioritert helsepersonell fått sin første dose av vaksinen.

Dette tilsvarer cirka 1 prosent av kommunens befolkning, som var på 59.288 i fjor, men siden FHI anbefaler ikke at barn under 18 år vaksineres i første omgang, så dreier det seg om cirka 2,4 prosent av innbyggerne (Nordre Follo har 45 300 innbyggere over 18 år).

Biermann sier vaksinene settes inn samme dag etter dagen kommunen har fått disse, men i praksis kan hetteglassene oppbevares ved temperaturen fra 2 til 8 minusgrader inntil fem døgn, dette inkludert transport.

HAR STARTET VAKSINERING ONSDAG 13. JANUAR: I dag er endelig turen kommet til Høyås bo- og rehabiliteringssenter, og vaksineringen er nå i full gang på Høyås. På bildet kan du se senterets vaksineringsteam under det forberedende arbeidet - dypt konsentrert over dyrebare dråper. Foto: Høyås

Sarpsborg langt fremme

Så langt har drøyt 21.000 nordmenn fått den første dosen av vaksinen. Til sammenlikning har 1,8 millioner i Israel fått vaksine.

Sarpsborg, som er blant byene i landet med mest smitte (2,1 prosent av de 56.000 innbyggerne er så langt registrert smittet), har rigget for å vaksinere 2,5 prosent av befolkningen hver eneste dag, men foreløpig er det lite som tyder på at de vil være i nærheten av å vaksinere så mange, skriver NRK.

Tirsdag ettermiddag denne uken ble det åpnet et vaksinasjonssenter på et hotell i Sarpsborg hvor de klarte å vaksinere over 600 personer på den første dagen, mens kapasiteten er opp mot 1500 personer hver dag. Allikevel er Sarpsborg langt fremme når det gjelder andel vaksinerte, sammenliknet med Nordre Follo.

– Registrer deg i Helseboka

Mens vi venter på de lovede dosene fra leverandørene, jobber Nordre Follo med å planlegge hvordan de skal gjennomføre massevaksineringen.

– FHI sier at alle vil bli kontaktet av kommunen i forbindelse med vaksinering, men det er ikke slik det fungerer praksis, påpeker kommunikasjonsrådgiver Silje Stavik i Nordre Follo kommune.

I henhold til FHIs anbefalinger skal kommunen prioritere at eldre over 85 år vaksineres i første omgang, men Monica Viksaas Biermann påpeker at alle innbyggere over 65 år som ønsker vaksine, bør allerede nå registrere seg i appen Helseboka. Den kan lastes ned gratis og krever pålogging med BankID.

RETTELSE: Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo, har nå rettet opp teksten i denne annonsen. Hun anbefaler at eldre som er 65 år og eldre (ikke bare 75+) registrerer seg nå i Helseboka.

Her kan du svare ja eller nei på om du vil ha vaksinen. Pårørende kan logge inn med egen ID og registrere foreldre eller andre som ikke klarer å registrere seg selv.

Flere innbyggere har reagert på at denne appen har abonnementsavgift på 19 kroner per måned.

– Det koster penger å være abonnent på Helseboka, men registreringen er gratis og det kreves ikke at du abonnerer på Helseboka for å melde deg på i forbindelse med vaksinering, understreker Biermann.

Hun sier i løpet av de nærmeste dagene har kommunen i tillegg planlagt å sende en post til de aktuelle målgruppene via Digipost, og dette skal også annonseres i media.

Hvis du ikke har mulighet til å registrere deg digitalt, kan du ringe kommunens vaksinetelefon. Telefonnummeret er 940 12 310, som betjenes fra klokken 09:00 til 14:00 mandag til fredag.

1190 innbyggere på 85 år og eldre

Biermann sier Nordre Follo har 1190 innbyggere over 85 år, som kommunen håper å vaksinere innen uke seks (innen midten av februar).

– Vi håper på å klare det, men det er avhengig av antall vaksiner vi får i uke fem, understreker hun.

Har vaksinert 170 sykehjemsbeboere

438 av innbyggerne bor på sykehjemmene og omsorgsboligene i kommunen, ifølge SSB-statistikken, men det er ikke slik at alle av disse skal vaksineres, selv om de aller fleste ønsker dette.

– Vi har vaksinert 170 sykehjemsbeboere hittil i januar. Vi har et stort utbrudd på Langhus bo- og servicesenter for tiden og måtte som følge av dette utsette vaksinering av beboerne som er i karantene, sier Biermann.

Hun påpeker at vaksinering av svært skrøpelige pasienter og terminalt syke pasienter skal vurderes nøye, som er i henhold til FHIs anbefalinger.

For dem med aller mest alvorlig skrøpelighet, kan imidlertid selv relativt milde vaksinebivirkninger få alvorlige konsekvenser. For dem som uansett har svært kort gjenstående levetid, kan gevinsten av vaksine være marginal eller irrelevant, skrev FHI i veilederen mandag 11. januar.

75 år til 84 år fra uke syv

– Vi forventer stabile leveranser av vaksinen i tiden fremover, slik at vi kan sette i gang med vaksinering av innbyggerne som er 75 år og eldre fra uke syv (begynner mandag 15. februar), sier Biermann.

Hun sier vaksinering av disse gruppene skal foregå på Kolbotn helsestasjon og på helsestasjonen på Langhuset. Registreringen skal foregå gjennom Helseboka.

Er du over 65 år gammel, skal du vaksineres av kommunen, uansett om du tilhører en av de risikogruppene eller ikke.

Tilhører du en av de risikogruppene og er under 65 år gammel, bør du ta kontakt med din fastlege.

– Er du i tvil om du er i risikogruppen, kan du ta kontakt med din fastlege. Da er det fint om du tar kontakt digitalt, hvis det er mulig. Det vi hjelpe fastlegene mye, sier Biermann.

Helsepersonell som selv har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19 følger prioriteringsrekkefølgen for tilhørende risikogrupper.

Personer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge og tilhører disse gruppene omfattes av vaksinetilbudet.

Randomisert utvelgelse

Når alle de som er prioritert har blitt vaksinert, er det kommunen som skal stå for massevaksineringen. Registreringen skal foregå gjennom Helseboka.

– Langhushallen peker seg ut best av alle stedene vi ser for oss i forbindelse med dette, men det er ikke avgjort ennå. Vi mener vi har god kapasitet, og er godt forberedt til massevaksineringen. FHI vil gi oss minimum fem dagers frist, og da er det viktig at vi har alle lister klare, sier Biermann.

Hun sier kommunen har nok vaksinatører for å kunne vaksinere mange tusen innbyggere innen en ukes tid når massevaksineringen av den vanlige befolkningen over 18 år starter i Nordre Follo, forhåpentligvis innen sommeren.

– Det blir en randomisert utvelgelse av innbyggerne, det vil si ikke etter første mann til mølla-prinsippet. Når du har blitt valgt ut, får du beskjed via Helseboka og kan deretter velge både tidspunktet for vaksinering (du får to timer med intervall på 21 dager mellom disse) og ett av de to vaksinasjonsstedene via appen, sier Biermann.

Som smittevernlege i tidligere Oppegård har hun vært opptatt av influensavaksinering, og at den skulle oppleves trivelig for befolkningen.

– Det er frivillig å vaksinere seg, men hvis vi skal kunne lempe på tiltakene vi har i dag, er det veldig essensielt at flest mulig vaksinerer seg, sier Biermann.

Gravide og ammende

FHI skriver at hittil har de lite erfaring med vaksinasjon av gravide og ammende. Det er foreløpig ikke aktuelt med en generell anbefaling om vaksinering av gravide.

Vaksinering av gravide som er i risikogruppe på grunn av annen sykdom bør vurderes individuelt av en fastlege. Ammende som er prioritert for vaksine på grunn av annen sykdom eller yrkessituasjon kan vaksineres, ifølge FHI.

Gjennomgått covid-19

Det er uvisst i hvilken grad personer som har gjennomgått covid-19 er immune mot sykdommen, og hvor lenge en slik beskyttelse varer. Dette vil være avhengig av blant annet hvor syk personen var.

Utfra den kunnskapen FHI har i dag anbefales også personer som tidligere har gjennomgått covid-19 å vaksinere seg, så langt de er i fin form og ikke har senvirkninger av sykdommen når det er tid for vaksinasjon.

Det anbefales at koronavaksinen gis tidligst tre til fire uker etter at man er symptomfri.

Powered by Labrador CMS