DISKER OPP: Hege Frøyna har allerede frisbeen klar. I sommer åpner den nye banen i skogen nedenfor Østli skole.

Planlegger frisbee-åpning i sommer

– Et løft for folkehelsen, sier daglig leder Hege Frøyna i Oppegård idrettslag.

Publisert

I desember i fjor ble det kjent at Oppegård idrettslag hadde fått konkretisert planene om å etablere en frisbeegolfbane nedenfor Østli skole.

– Vi ønsket i utgangspunktet å anlegge en frisbeegolfbane i skogen rundt klubbhus og hall, men måtte se etter annet område da skogen her er veldig tett og vanskelig å bevege seg, i uten inngrep og hogst. Skogen ligger innenfor Marka som har et strengt lovverk med hensyn til hogst, sier daglig leder Hege Frøyna i Oppegård idrettslag.

Kommunen anbefalte idrettslaget et område ved Østli skole. Der ble det for noen år tilbake utført mye hogst av kommunen, men treverket ble bare liggende igjen. Nå er Frøyna og flere andre ildsjeler i gang med dugnad. Oppegård idrettslag har fått disposisjonsrett til å anlegge og vedlikeholde frisbeegolfbanen på Østli de neste 30 årene.

Skogsbane

Sist fredag var Oppegård Avis på befaring i området sammen med Hege Frøyna. Engasjert viser Frøyna oss rundt i området. Fortsatt ligger det igjen mye nedfall fra kommunens hogst.

– Dette blir en skogsbane, anlagt inn slik området ser ut i dag. Vi vil fjerne kvist og det som allerede ligger nede. Dette blir en bane som skal berike området, og det fremdeles skal være attraktivt og sikkert for dagens brukere å bevege seg i, sier Hege Frøyna.

Å anlegge frisbeegolfbanen har et budsjett på cirka 200.000 kroner. Til dette har idrettslaget fått nærmiljømidler av kommunen, spillemidler fra Norsk Tipping og egenkapital fra idrettslaget.

RYDDEJOBB: Det er fortsatt mye å rydde etter hogsten kommunen gjennomførte for noen år tilbake. I sommer blir dette området frisbeegolfbane.

– Vi samarbeider med Flåtestad skole, som hjelper oss med å skru sammen utkastrampene. I tillegg samarbeider vi selvsagt med Østli skole, som er nærmeste nabo.

– Slik har vi funnet de beste lokalitetene, som samtidig ikke kommer i konflikt med elevene ved skolen. Vi ønsker ikke å hindre dagens brukere eller at banen skal være til sjenanse for naboene/ beboerne i området.

Ivaretar sikkerheten

Frøyna sier at den nye frisbeegolfbanen vil være godt skiltet, og sikkerheten skal ivaretas.

– Det vil for eksempel være opplyst på skilt ved hvert hull. De som spiller discgolf er opptatt av sikkerhet, sier Hege Frøyna.

Utkastet til første hull vil være nedenfor Østli skole, men på andre siden av gangveien. Dermed kommer ikke banen i konflikt med skolens frimområde. I påsken ble de to første hullene ryddet.

Lavterskel

'– Vi gleder oss masse til å åpne banen, forhåpentlig til sommeren. Dette vil bli et anlegg tuftet på naturens premisser, og med svært få inngrep. Forhåpentlig vil dette være med på å gi innbyggerne i kommunen et bedre folkehelsetilbud.

– Er du en god frisbeegolfer?

– Nei, men jeg er i startgropa. Dette blir en super familieaktivitet, for både små og store. I tillegg er det koronavennlig ettersom dette er noe alle i familiekohorten kan være med på.

– Det er gratis og terskelen skal være lav for å komme hit. Kall det gjerne en avansert form for Skautraver'n, sier Frøyna med et smil.

Frisbeegolf har enorm vekst i antall spillere, og blir en stadig mer populær idrett. Fra tidliger finnes det bane på Langhus og Nesodden. I tillegg er anlegget på Krokhol rangert som det tredje beste i verden!

I bruk fra sommerferien

Nå gleder Hege Frøyna seg til enda flere dugnadstimer i skogen ved Østli skole.

– Vi vil utføre dugnad i helgene frem til sommeren, og kommunen vil bistå med noe opprydding og felling av noen farlige trær. Vi planlegger for at den kan brukes i sommerferien, og med offisiell åpning i august, sier Hege Frøyna.

Idrettslaget vil utføre dugnad i helgene frem til sommeren, mens kommunen vil bistå med noe opprydding og felle noen farefulle trær etter 17. mai. Banen er planlagt ferdig for bruk til sommerferien, med en offisiell åpning i august.

Slik spiller du frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle, man skal kaste en frisbee fra A til B og prøve å bruke så få kast som mulig. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull. Etter første kast går man bort og kaster videre fra der frisbeen ligger, helt til frisbeen ligger i kurven. Man noterer antall kast og går videre til neste «hull».

En bane består som oftest av 9 eller 18 hull. Utfordringene er å kontrollere frisbeens svevekurve mot banens hinder og vanskeligheter. Banens vanskeligheter består til dels av hullets lengde og hindringer i form av trær, vann, buskas og høydeforskjeller. Når det blåser vil vinden gjøre det enda mer utfordrende og spennende.

BANEKART: Slik blir frisbeegolfbanen. Østli skole oppe til venstre, og til høyre ser du deler av golfbanen på Greverud.
Powered by Labrador CMS