BUTIKK PÅ STABBURET: Kristin (t.v.) og Hilde Hammer Aukrust har åpnet gårdsbutikken på stabburet hvor de også driver spekeri.

Åpnet gårdsbutikk på stabburet

Gården på Svartskog er blitt mye mer enn en gård. Nå har de driftige eierne startet helgeåpen butikk.

Publisert

Kristin og Hilde Aukrust har stadig utviklet gårdsdriften på ærverdige Søndre Oppegård. I fjor startet ekteparet Svartskog Spekeri sammen med Anne Brit Haug og Jan-Yngve Magnussen.

– Vi har holdt på i 13 år. Jeg har tidligere sagt at det er noen ting jeg ikke har lyst til å holde på med. Det ene er foredling, og det andre er å drive gårdsbutikk. Nå står vi her likevel, sier Hilde og smiler.

Åpent på søndager

Hun forteller at det hele har kommet som en naturlig prosess.

– Det begynner i en ende, opparbeider deg kompetanse og ser muligheter underveis. Denne butikken kom som et resultat av både korona og REKO-ringene vi har deltatt på. Det blir veldig mye farting og konkurranse med andre småprodusenter når vi møtes på REKO-ringene. Da fant vi ut at det er hyggeligere å trekke våre kunder hit til gården.

Gårdsbutikken har i første omgang hatt åpent i helgene, og det har vært en udelt suksess.

– Det har blitt mye større respons enn vi trodde, sier Hilde, før Kristin følger opp:

– Kundegruppen er veldig variert. Vi har noen som kommer langveis fra, og mange er lokale. Det er også bare de som stikker innom, sier Kristin.

Kort vei til jobb

– Det som er litt gøy, er at de som tidligere bare stakk innom kommer tilbake målrettet for å kjøpe medisterkakene. Noe av det hyggeligste som skjer i gårdsbutikken er når det er nye kunder som står her og kikker, samtidig som stamkunden kommer innom og spør: «Har du den salamien og de deilige medisterkakene?» Da går ikke nykommerne heller tomhendte herfra, sier Hilde og smiler.

FRA PASCAL: Eplemost, kjøttvarer og plommeprodukter. Fryseren i gårdsbutikken er tidligere blitt brukt hos Pascal i Oslo.

En ulempe for ekteparet er at de plutselig har bundet seg opp til å jobbe i helgene, noe som ikke bare er enkelt når du har små barn i hus.

– Heldigvis er det kort vei til jobb, sier Kristin.

– Vi prøver å holde åpent hver søndag fra klokken 12 til 16. Vi oppdaterer om dette på Facebook-sidene til Gården på Svartskog hver helg, så det kan være greit å dobbeltsjekke der. Er vi i en konfirmasjon, på håndballturnering eller ridestevne må vi ha det så fleksibelt at vi ikke holder åpent, men i utgangspunktet er det åpen butikk her hver søndag.

Egen eplemost

Gårdsbutikken på Svartskog har fått et rikholdig utvalg. I tillegg til kjøttvarer fra Hilde og Kristins økologisk drevne gård, finner du både honning fra naboen, plommeprodukter fra Sjødalstrand gård og brus fra Oppegård Brus.

Denne høsten ble det også en svært god eplehøst i den gamle eplehagen på gården. Eplene ble sendt til pressing hos Egge, og dermed har Gården på Svartskog fått sin egen eplemost. Alt så kortreist som det nesten kan bli.

– Vi selger litt av alt som er i butikken. Spekepølsene er blitt veldig populære. I andre etasje her på stabburet er det første pinnekjøttet og skinkene hengt opp.

Førstkommende søndag kan Hilde og Kristin garantere åpent gårdsbutikk – med en ekstra gulrot.

– Da har vi faktisk kjøtt av rådyr fra Svartskog til salgs. Det er ganske eksklusivt og kjøtt du knapt får kjøpt kommersielt, sier Hilde Hammer Aukrust.

JULEMAT: De første lammesidene er hengt til tørking i spekeriet. Snart åpner gården for bestilling.
EGEN ETIKETT: I høst kan du kjøpe eplemost av epler fra Søndre Oppegård. Etikken består blant annet av et gammelt bilde fra gården.
BUTIKKEN: Det gamle stabburet på Søndre Oppegård er blitt både spekeri og gårdsbutikk.
Powered by Labrador CMS