KUNST PÅ KONTAINEREN: Kontaineren til BUA Oppegård ved Kolben kulturhus har nylig blitt dekorert av NFG. Foto: Nordre Follo kommune

Satser på gatekunst i Nordre Follo

Kommunen har fått cirka 684.000 kroner til flere gatekunstprosjekter. I tillegg har Vann og avløp brukt cirka 59.000 kroner av kommunale midler til å dekorere flere høydebassenger, pumpehus og tunnelinnganger.

Publisert Sist oppdatert

Det satses på gatekunst i Nordre Follo. Tidligere i år har kommunen ansatt totalt to personer i til sammen én midlertidig stilling i virksomhet Ung Fritid, med tilholdssted på Kjeller'n Fritidssenter i Ski sentrum.

Prosjektet heter Nordre Follo Gatekunst (NFG) og er fullfinansiert med eksterne midler fra Viken fylkeskommune, Sparebankstiftelsen, NAV og regjeringens støtteordning til sommerskole.

Til sammen er det snakk om 683.800 kroner i ekstern støtte til NFG, hvorav kun 50.000 kroner av midlene går til utstyr, mens lønn utgjør mesteparten av utgiftene (618.000 kroner).

BLE ANSATT I APRIL: Fredrik Fagerhaug og Alexander Ramstad representerer Nordre Follo Gatekunst. På bildet kan du se det kommunale pumpehuset ved Gamle Mossevei som de har dekorert. Foto: Nordre Follo Gatekunst

Oppegård Avis har tidligere skrevet en artikkel om årets sommerskole for barn i kommunen. Fredrik Fagerhaug og Alexander Ramstad, som representerer NFG, er blant de som skal holde flere kurs der i uke 31-32. Kurset heter "Kreativ sommerskole med gatekunst" og gir en innføring i graffiti og gatekunst.

Les også: Meld deg på gratis sommerskole

Om finansiering av NFG:

Gatekunstprosjektet er fullfinansiert av eksterne midler, slik at kommunen ikke har utgifter til dette. Her er regnestykket:

  • Sparebankstiftelsen: 200.000 kroner
  • Viken fylkeskommune: 50.000 kroner
  • NAV 60% refusjon, lønn: 370.800 kroner
  • Refusjon, sommerskolestøtten: 63.000 kroner.
  • Totalt: 683.800 kroner.

Disse midlene dekker følgende utgifter til prosjektet:

  • Utstyr: 50.000 kroner
  • Diverse utgifter/Km/Kontorutgifter: 15.800 kroner
  • Lønn: 618.000 kroner.

Smykker ut kommunale bygg

– NFG har pyntet opp og skal pynte opp flere kommunale flater og bygg, og ha prosjekter i samarbeid med ulike skoler. Forrige uke startet de opp et prosjekt på Ingieråsen skole og de er snart i gang også på Hebekk og Kråkstad skoler, sier Stein Nøsting, avdelingsleder for Ung Fritid.

Han sier målet for NFG er å smykke ut fellesområdene, få med seg ungdom til å drive med noe konstruktivt istedenfor hærverk og få ungdom til å føle mestring og annerkjennelse.

– Etter hvert som de får jobbet mer med workshops, kurs og møter med barn og ungdom, vil de fungere som en form for mobil fritidsklubb og arena for de som ikke har eller ikke er interessert i andre fritidsaktiviteter, sier Nøsting.

Ifølge ham jobber NFG med å legge planer for resten av året og vil gjøre flere prosjekter i ulike deler av kommunen.

GATEKUNST: Nordre Follo Gatekunst har fått i oppgave å dekorere flere kommunale flater og bygg. Foto: Nordre Follo Gatekunst

Brukte rundt 59.000 kroner

I tillegg har det vært utført flere gatekunstprosjekter for den kommunale virksomheten Vann og avløp.

Kommunen bekrefter at Vann og avløp har brukt Nordre Follo Gatekunst (NFG) til flere prosjekter og har da dekket utgiftene til utstyr (blant annet maling, pensler, spraybokser andre materialer) med kommunale midler.

– Vann og avløp har brukt totalt 58.696 kroner på utstyr til gatekunstprosjekter i 2020 og så langt i 2021, sier Mats Halvorsrud i Vann og avløp.

Det handler om følgende gatekunstprosjekter:

  • 1. Høydebasseng på Bøleråsen (tidligere Ski)
  • 2. Høydebasseng på Siggerud (tidligere Ski)
  • 3. Pumpehus på Vevelstad (tidligere Ski)
  • 4. Pumpehus på Fosstjern (tidligere Ski)
  • 5. Tunnelinngangen på Vevelstad (tidligere Ski)
  • 6. Høydebasseng på Bålerud (tidligere Oppegård)
  • 7. Pumpehus ved Gamle Mossevei (tidligere Oppegård)
  • 8. Tunnelinngangen på Lienga (tidligere Oppegård).

– Vi har spart arbeidskostnader på å bruke NFG og har omtrent gått i null. Hvis vi ikke hadde brukt dem til denne jobben, ville vi ha måtte bruke eget personell til å male over disse stedene. Tidligere har vi måttet bruke tre til fire timer i uka til å male over ulike hatytringer og lignende. Det slipper vi nå. I tillegg får vi mye positive tilbakemeldinger på gatekunsten fra innbyggerne, sier Halvorsrud.

Powered by Labrador CMS