Derfor bør du gå til jevnlig kontroll

Alan Hafid ved Kolbotn Tannhelse forklarer hvorfor:

– Jevnlig kontroll og vedlikehold gir totalt sett mindre ubehag og lavere kostnader. Er du tidlig nok ute kan du kanskje forhindre problemer helt, sier han.

Brevet som dumper ned i postkassen. Plinget fra SMS-en. Der lyser den mot deg. Innkallelsen til tannlegetimen. Refleksen er tanken på å avbestille, men det er en billig løsning som kan koste dyrt.

Men hva er det som typisk forverres med tiden?

– Overfladiske betennelser i tannkjøttet og små begynnelser til hull. Dette er tilstander som kan stoppes eller i beste fall reverseres helt, forklarer kollega og klinikkeier Thomas Kihlman.

For et begynnende hull kan stå der lenge, forutsatt at man har god tannhygiene. De virkelige problemene kan oppstå lenger ned i løypa, dersom det får utvikle seg uforstyrret og ubevoktet.

– Generelt kan sies at karies utvikles i fem stadier fra liten flekk på emaljen helt til hull inn til nervevev. Da vil bakterie forårsaker en betennelse i kjevebenet rundt tannen, forklarer 51-åringen.

Det femte stadiet krever rotfylling eller at tannen må trekkes. Det er det siste både du og tannlegen vil.

– Små hull gir mindre fyllinger, og risiko for komplikasjoner. De fleste av oss skal leve til vi er midt i 80-årene. Selv den beste reparasjon er ikke like god som en ubehandlet frisk tann. Vi tannleger ønsker å borre minst mulig, bedyrer Kihlman.

Fra flekking til trekking

De fleste av oss har vel minst streifet innom tanken på å utsette tannlegetimen. I måneder eller år. Det er ikke noe til overs på kontoen. Det blir vanskelig å få det til å passe med travle dager. Du har ingen plager, så hvorfor gå? Du finner sikkert en endeløs rekke unnskyldninger for å hoppe bukk over timen. Det er sjelden en god idé

Gå før det går galt

– Å la problemer være ubehandlet kan gjøre dem vanskeligere å behandle i fremtiden, så det er best å håndtere problemer tidlig, eller om mulig forhindre dem helt, understreker Hafid.

For det å oppsøke tannlegen først når noe er galt er en dårlig strategi i det lange løp.

– Ubehag og penger spart på kort sikt, gir som regel mer av det samme lenger frem, sier han

Jevnlig kontroll og vedlikehold gir totalt sett mindre ubehag og lavere kostnader

Material property, Font

Alan Hafid

Smile, Shoulder, Sleeve
Azure, Font
Social group, Plant, Smile, Property, Fixture, Flowerpot, Houseplant, Sleeve, Standing
Et julegavetips til foreldre med "barn" under 30 år er gavekort på en kontroll hos tannlegen


Material property, Font

Thomas Kihlman

Så handler det også om mer enn hull i tennene eller ei. Det hjelper ikke med friske tenner om de ikke har et sted å stå.

– Dynamikken mellom bakterier og tannkjøtt er en noe som pågår livet igjennom. Det er viktig at vi hjelper immunforsvaret med å bevare tannkjøttet friskt og dermed godt tannfeste ved å holde bakteriefloraen under kontroll, forklarer Kihlman.

– Ja, det betyr at det må renses mellom tennene daglig, legger han til.



Kampen med tiden

Det er gjerne de unge voksne de ser minst til på tannlegekontoret.

– Fra naturens side er det slik at mye går bra, selv med relativt liten innsats i ungdomsårene. Da får man gjerne som ung voksen at det er slik det alltid vil være. Slik er det ikke, advarer tannlegen.

Han anbefaler sterkt å komme i gang med forebyggende behandling, motivasjon for egeninnsats og eventuell inngrep tidlig, rett etter at skoletannlegen har strøket deg fra listene. Det er kanskje lett å se for seg at man hopper bukk over dette en god stund i 20-årene. Om ikke tannlegen gir skrekk i seg selv, vil kanskje regningen være avskrekkende nok.

– Et julegavetips til foreldre med "barn" under 30 år er gavekort på en kontroll hos tannlegen, tipser Kihlman.

– En liten dytt er ofte nok til å komme i gang med gode vaner, legger han til.



Et lite dytt i riktig retning

Green, Azure, Table, T-shirt
At vi kan motivere, instruere og kanskje justere på dårlige vaner er åpenbart en fordel.
Material property, Font

Alan Hafid

I Norge er det vanligste årlig kontroll for de som har sunn tannhelse, men hvor ofte nettopp du bør gå til tannlegen er det ikke noe fasitsvar på. For noen holder det med hvert andre år. Andre bør gå hver tredje måned. Alt handler om hvor sunne tenner og tannkjøtt du har nå, og din risiko for å utvikle problemer i fremtiden. Etter en sjekk vil tannlegen din anbefale en dato for neste besøk.

– Jo lavere risiko for tannproblemer, dess lenger kan du vente til neste kontroll, sier Alan Hafid.

Hyppigheten varierer

Ved en rutinekontroll vil tannlegen fjerne plakk og tannstein, samt undersøke tennene, tannkjøttet og munnhelsen generelt.

– Vi ser etter om det er noen endringer siden sist, og vi finner ut om det er hull eller andre forhold som krever tiltak, forklarer han.

En vel så viktig del er å kartlegge hvordan du selv kan forbedre din egen tannhelse. Hva spiser og drikker du, når? Bør du bruke elektrisk eller vanlig tannbørste? Kanskje det er tydelig at du må finne frem tanntråden litt oftere, og hva med fluor egentlig?

De fleste av årets dager er du selv din egen tannhelseminister. Da hjelper det godt på at du innimellom får en profesjonell tannlege som kan gi deg gode tips fremover, samt gi litt påfyll på motivasjonskontoen.

– At vi kan motivere, instruere og kanskje justere på dårlige vaner er åpenbart en fordel, sier Hafid.

– Egeninnsatsen spiller en avgjørende rolle, understreker Thomas Kihlman.



Egeninnsats avgjørende

STATE OF THE ART

Moderne utstyr. Det er en god stund siden borret som ble pumpet med foten av tannlegen. Kolbotn Tannhelse har det siste innen utstyr.


LYSE LOKALER

Ingierveien 6. Lokalene til Kolbotn Tannhelse ligger i Ingierveien 6 - i første etasje i samme bygg som den offentlige tannlegen, Oppegård tannklinikk. Tvers over gaten for gamle Oppegård Rådhus.



ANNONSE FOR KOLBOTN TANNHELSE

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA.

Orange

ANNONSE

Product, Azure, Font
Azure, Font