MUTASJONSSMITTE I NORDRE FOLLO

VET IKKE EFFEKTEN PÅ SMITTESPREDNINGEN: – Vaksinasjon er for å beskytte den enkelte mot sykdom. Vi vet ikke hvor godt vaksinasjon eventuelt bidrar til å redusere smittespredningen, sier Preben Aavitsland, overlege i områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI: – Ikke aktuelt å flytte Nordre Follo fremover i vaksinekøen

Det pågående utbruddet med mutasjonssmitte i Nordre Follo vil ikke føre til endringer i vaksinestrategien, ifølge FHI.

Publisert Sist oppdatert

Flere kommuner i landet rapporterer om forberedelser til massevaksinering. Fra midten av februar blir en fjerdedel av Bergen kommune vaksinert, og forventer og sette inn cirka 60.000 vaksiner i løpet av to uker.

Når det gjelder Nordre Follo, håper kommunen på å kunne fullføre massevaksinering av sine innbyggere innen juni.

Nordre Follo kommune har sagt at de kan vaksinere cirka 2.000 innbyggere per døgn eller cirka 10.000 innbyggere er uke, men hittil har de fått for få vaksiner.

Kommunen har klart å vaksinere kun cirka 400 innbyggere, som er 0,9 prosent av de totalt cirka 45.300 innbyggerne fra 18 år og oppover.

Siden ansvaret for vaksineforsyningen og fordelingen mellom kommunene ligger hos Folkehelsedirektoratet (FHI) og regjeringen, har Oppegård Avis kontaktet FHI for å sjekke om de vurderer noen endringer i vaksinestrategien.

– Vil Nordre Follo bli tildelt flere vaksiner som følge av den pågående situasjonen med mutasjonssmitte?

– Nei. Det er ikke aktuelt å flytte Nordre Follo eller noen andre kommuner fremover i vaksinekøen, sier Preben Aavitsland, overlege i Områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Han understreker at denne virusvarianten sprer seg nok lettere, men den gir ikke mer alvorlig sykdom.

– Vaksinasjon er for å beskytte den enkelte mot sykdom. Vi vet ikke hvor godt vaksinasjon eventuelt bidrar til å redusere smittespredningen, sier Aavitsland.

Sykehjemmene og barnehagene skal vurderes

Under en pressekonferanse med Helsedirektoratet klokken 14:30 fredag ettermiddag sa avdelingsdirektør Line Vold ved FHI at de skal vurdere å endre vaksinestrategien når det gjelder Nordre Follo, som følge av den pågående situasjonen med mutasjonssmitte i kommunen.

– Det hun mente var at vi vil vurdere om vi skal forsøke å benytte vaksinasjon til personer med tilknytning til sykehjemmet og barnehagen for å bidra til å stoppe utbruddet, sier Preben Aavitsland i FHI.

– Ikke aktuelt å sende Nordre Follo fram i køen

Sarpsborg kommune var en av de første som ble tildelt vaksiner. "Sarpsborg er valgt fordi vi har et høyt smittetrykk om dagen", uttalte FHI den gang.

– Hva er årsaken til at det ikke gjøres den samme vurderingen for Nordre Follo som i tilfellet med Sarpsborg?

– Mutasjonsvarianten gir ikke verre sykdom enn den opprinnelige varianten. Smittenivået i Follo er ikke spesielt høy sammenliknet med andre kommuner i Viken. Det er derfor ikke aktuelt å sende Nordre Follo fram i køen, sier Aavitsland.

Elleve dødsfall siden 30. november

STATUS FOR JANUAR: 245 smittetilfeller og 6 dødsfall i januar hittil.

Situasjonen med så få vaksinerte i Nordre Follo er langt fra tilstrekkelig, mener mange av våre lesere som har kontaktet oss de siste ukene. De reagerer på at kommunen får så vå vaksiner til tross for økt smitte og mange dødsfall.

I perioden fra mars til nesten slutten av november i fjor ble det registrert totalt tre koronarelaterte dødsfall, mens på den korte perioden fra 30. november og hittil i januar har det blitt registrert elleve dødsfall i Nordre Follo.

Seks innbyggere døde som følge av utbruddet på Langhus bo- og servicesenter, hvor det første av dødsfallene ble registrert 10. januar. Dagen etter skrev Oppegård Avis at Nordre Follo hadde den største andelen av smittede sammenlignet med alle nabokommunene til Nordre Follo.

Flest smitte per måned i januar

De siste ukene har også det vært registrert økning i smitte i Nordre Follo. I tillegg til de ovennevnte seks dødsfallene i januar har det blitt påvist flere smittetilfeller ved flere ulike skoler, barnehager, sykehjem/omsorgsboliger og andre virksomheter.

Aldri før har det blitt registrert så mye covid-19-smitte i Nordre Follo per måned som hittil i januar.

November og desember 2020 var de verste månedene når det gjelder koronastatistikken i fjor. I hele november ble det registrert 233 smittetilfeller og ett dødsfall, i desember 2020 ble det registrert 196 smittetilfeller og fire dødsfall, men hittil i januar har vi klart å slå disse rekordene!

Hittil i januar har det blitt registrert 245 smittetilfeller og seks dødsfall (se faktaboksen for smittetallene for januar).

FHI er uenig om utviklingen i smittesituasjonen her i Nordre Follo, og mener at smittesituasjonen i kommunen er i bedring, med stadig færre nye smittetilfeller.

– Hva synes du om smittesituasjonen i Nordre Follo?

– I Nordre Follo er smittesituasjonen i bedring med stadig færre nye tilfeller de siste par ukene, sier Aavitsland i FHI.

Oppegård Avis har bedt Preben Aavitsland om en begrunnelse rundt denne påstanden.

– Hvis vi sorterer tilfellene etter dagen de tok prøven, ser vi at bildet over smittesituasjonen har vært roligere etter uke 53 i 2020 og uke 1 i 2021, men det er muligens en liten stigning denne uken. Søylene fra 20. og 21. januar blir større når flere prøvesvar kommer. Jeg har ikke sammenliknet med situasjonen fra før jul, sier Aavitsland, og viser til denne grafiske fremstillingen av det han har forklart.

KILDE: FHI

En annen vaksinestrategi

Tregere vaksinering i Norge kan forklares med at Norge har en annen vaksinestrategi enn våre naboland.

Blant de europeiske landene Norge har kjøpt vaksine sammen med, lå Norge på 22. plass i tempo onsdag formiddag denne uken, mens Sverige og Danmark var henholdsvis på 14. og førsteplass, ifølge VG.

Onsdag hadde det norske helsevesenet vaksinert 1,04 personer per 100 innbyggere med første dose. 965 personer har fått begge dosene og er dermed fullvaksinerte. Totalt har Norge fordelt 143.864 vaksinedoser i landet, og satt totalt 55.662 doser, mens Danmark har mottatt 165.780 doser og satt 182.032 doser.

Geografiske ulikheter mellom Norge og våre naboland gjør logistikken mer krevende for dem som har ansvar for vaksineringen i Norge.

Av alle land i verden er det Israel som ligger desidert best an i vaksinasjonstempo. Onsdag formiddag klarte de å gi 32,38 personer per 100 innbyggere minst én dose. De forente arabiske emirater, Bahrain og Seychellene ligger på andre- til fjerdeplass, ifølge VG.

Powered by Labrador CMS